Wijnaldum maakt Oranje-statement: 'Daar ben ik anders over gaan denken'

Wijnaldum maakt Oranje-statement: 'Daar ben ik anders over gaan denken'

Gepubliceerd: donderdag 24 juni 2021 om 11:41do 24-06-2021 om 11:41

Georginio Wijnaldum draagt tijdens de achtste finale van het EK tegen Tsjechië een speciale OneLove-aanvoerdersband, die staat voor inclusiviteit in het voetbal. Het is hard nodig, zegt de dertigjarige middenvelder.

"We willen laten zien dat we iedereen steunen en dat iedereen erbij hoort", zegt de aanvoerder van Oranje tegen de NOS. Het Nederlands elftal speelt zondag in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. In het land werd onlangs een zeer omstreden anti-homowet aangenomen.

"Naar voetballers wordt geluisterd, omdat ze een hoger podium hebben in de samenleving", zegt Wijnaldum. "We kennen de situatie in Hongarije. Aan de ene kant is het jammer dat er alleen geluisterd wordt naar mensen op een podium. Waarom wordt er niet geluisterd naar mensen die er echt toe doen, de homo's in dit geval?"

Ook het racismevraagstuk ligt in de aanloop naar zondag op tafel. Wijnaldum hoopt dat het publiek in Boedapest zich van zijn beste kant laat zien. Aanvankelijk wilde hij van het veld lopen als hij racistisch bejegend zou worden, maar daar is de Oranje-captain van teruggekomen.

"De UEFA moet de spelers beschermen. die beslissing moet niet bij de spelers komen te liggen", zegt Wijnaldum. "De UEFA moet leidend zijn en spelers beschermen. Ik dacht eerst anders en dacht dat ik van het veld zou lopen. Daar ben ik anders over gaan denken. Maar het ligt aan de situatie. Wellicht denk ik er tijdens de wedstrijd anders over."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws