Van der Vaart discussieert met Van Basten en Afellay: 'Misschien stom: vakantie'

Van der Vaart discussieert met Van Basten en Afellay: 'Misschien stom: vakantie'

07-07-2021 14:32
40

Italië plaatste zich dinsdagavond voor de EK-finale door de penalty's beter te nemen dan Spanje. Het leidde in de nabeschouwing bij Studio Europa tot een discussie tussen Marco van Basten, Ibrahim Afellay en Rafael van der Vaart.

Van der Vaart zag de spanning bij de Italiaanse en Spaanse spelers, die samen drie van de negen penalty's misten. "We hebben er allemaal weleens eentje gemist. Als je daar staat, is het zó spannend. Wij zitten al met spanning..."

Van Basten vindt het nemen van een goede strafschop trainbaar. "Wat je moet doen, is routine trainen: hoe leg ik die bal neer, wat is mijn aanloop? De kleine dingen. Die routine leidt af van de spanning. Ook met routine ben je aan het bibberen, maar je denkt minder aan het missen."

Ibrahim Afellay is het daar deels mee eens. "Ik begrijp heel goed wat Marco bedoelt. Maar: je kan wel een vaste routine hebben, het gaat er uiteindelijk om hoe je met de druk omgaat."

Van der Vaart had een opvallend trucje om rustig te worden. "Misschien heel stom, maar bij HSV deed ik altijd alsof ik op vakantie was. Dan schoot ik de bal over het algemeen binnen. Ergens anders aan denken helpt vaak wel, al heb ik nooit op een groot toernooi een penalty hoeven nemen."