Een patroon in gemiste strafschoppen: Rashford en Sancho geen toevalstreffers

Een patroon in gemiste strafschoppen: Rashford en Sancho geen toevalstreffers

12-07-2021 16:40 Laatste update: 16:55
72

In de EK-finale tussen Italië en Engeland bracht bondscoach Gareth Southgate zijn pupillen Marcus Rashford en Jadon Sancho in de blessuretijd van de verlenging in. Het enige wat zij moesten doen, was een penalty nemen. Is het zinvol om je beste penaltynemers een strafschop te laten nemen, of is het slechts een mythe in het heetst van de strijd? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Om een compleet beeld te schetsen, hebben we alle strafschoppenseries van het EK 2020, WK 2018 en EK 2016 naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat er in totaal 114 strafschoppen zijn genomen tijdens de drie eindtoernooien. Van de 114 werden er 78 gemaakt, en dus 36 gemist. Enfin, door naar waar het om draait.

Wisselspelers
Er is onderscheid gemaakt in strafschoppennemers die in reguliere speeltijd al op het veld stonden én tussen penaltynemers die door hun trainer in de verlenging werden ingebracht. Op de drie eindtoernooien bij elkaar namen vijftien spelers die in de extra tijd invielen een penalty. Liefst zes daarvan misten. Denk dit toernooi naast Rashford en Sancho aan Fabian Schär en Rodri (Zwitserland – Spanje). Wanneer we dat omzetten naar percentages, komt het erop neer dat veertig procent van de spelers met koude benen hun strafschop mist. Is dit zomaar een cijfer? Of zit er meer achter?

Dit is wel degelijk een significant verschil. Wanneer we de missers namelijk omdraaien naar spelers die vóór de verlenging op het veld stonden, verschilt het percentage aanzienlijk. Van de 114 penalty’s werden er 99 genomen door basisspelers of spelers die gedurende de reguliere tijd zijn ingebracht. Van die 99 werden er slechts dertig gemist, wat neerkomt op een percentage van dertig procent. Dus: van de spelers die pas in de verlenging hun opwachting maken, mist veertig procent de strafschop. Van de spelers die daarvoor al op het veld staan, mist 'slechts' dertig procent de penalty. Een duidelijk verschil.

Interessant gegeven
Tot zover de harde feiten, maar er viel nog iets op. Benutte Andrea Belotti zondagavond zijn penalty? Nee. Wanneer kwam de Italiaan binnen de lijnen? In minuut negentig, vlak voor het begin van de verlenging. Zo zijn er nog vier voorbeelden te noemen van spelers die na minuut tachtig, maar wél voor de verlenging, in het veld kwam en uiteindelijk misten vanaf de stip. Zo faalde Matteo Darmian op het EK 2016 in de kwartfinale vanaf de stip tegen Duitsland. Hij kwam in minuut 86 in het veld. Het bleek fataal te zijn voor Italië, want Jonas Hector maakte de achttiende en laatste strafschop.

Er is een interessant beeld geschetst, waar trainers wellicht in het vervolg hun voordeel uit kunnen halen. De statistieken zijn interessant, maar met een beeld in het achterhoofd is het leuker terugredeneren. Wie herinnert zich de bizarre aanloop van Simone Zaza in 2016 nog, in diezelfde strafschoppenserie tegen Duitsland? Hij faalde hopeloos van elf meter. En in welke minuut viel hij in? 120+1. Toeval? Wie zal het zeggen.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)