Jans verwacht meer FC Twente-versterkingen en gaat in op Ekkelenkamp-situatie

25 juli om 11:20
Laatste update: 25 juli om 11:29

FC Twente-trainer Ron Jans is gematigd tevreden na de uitgerekte oefenwedstrijd tegen ADO Den Haag van zaterdag. Hij zag zaterdagmiddag dingen goed gaan, maar de manier van spelen wordt nog niet helemaal naar wens uitgevoerd. Jans gaat ook in op eventuele versterkingen en de afgeketste transfer van Jurgen Ekkelenkamp.

Tim van Duijn
DEN HAAG

Twente en ADO speelden in totaal 120 minuten tegen elkaar: eerst 75 minuten en vervolgens 45 minuten. De gasten wonnen met 2-4, maar desondanks is Jans kritisch. "Over de eerste 45 minuten ben ik niet tevreden. Het tempo aan de bal was te traag. We proberen het drukzetten op twee verschillende manieren te doen, maar de eerste manier is voor ons nieuw. Dan moet je volle bak gaan. Ik vind dat een aantal spelers te weinig energie erin stopte. In de rust hebben we dat ook aangegeven", zegt Jans tegen VoetbalPrimeur.

Na de rust ging dat beter en maakte Twente het verschil. "Het eerste kwartier van de tweede helft was onze beste periode en daarin wisten we het om te buigen, al hadden we wel meer moeten scoren. De restverdediging bij balverlies was gewoon slecht, maar over de laatste 45 minuten ben ik heel tevreden. Daarin waren we veel beter", zegt Jans.

Het uitrekken van wedstrijden is bedoeld om spelers fitter te maken en meer spelers de kans te geven om wedstrijdritme op te doen. Voorheen kreeg niet iedere speler evenveel minuten. "Dat is maatwerk. Als de competitie nadert, gaan veel spelers meer spelen dan 45 minuten, maar dat gaat van de speeltijd van anderen af. Die zitten dan op een lager conditioneel niveau", zegt Jans.

"We hebben al een keer tweemaal dertig minuten gespeeld en nu was de bedoeling twee keer 75 minuten, maar door wat ongemakken (blessures bij ADO, red.) is dat één keer 75 en één keer 45 minuten geworden. Je wil eigenlijk ook eens twee keer negentig minuten doen, maar daar hebben we niet genoeg spelers voor."

Versterkingen en Ekkelenkamp
Twente is nog niet klaar op de transfermarkt, als het aan Jans ligt. Hij hoopt dat proefspeler Denilho Cleonise snel zijn handtekening zet onder een contract. De negentienjarige aanvaller was ook tegen ADO van de partij, maar is officieel nog geen selectielid. "Denilho is nog niet definitief bij ons, maar ik hoop dat dat wordt afgerond. En verder denk ik dat er nog wel wat bijkomt."

De komst van Ekkelenkamp is echter definitief van de baan, zegt Jans. De middenvelder van Ajax moest gehuurd worden, maar lijkt een andere keuze te maken. Twente rekent in elk geval niet meer op hem. "Dat is duidelijk. Daar hebben we meer dan een jaar naar gehengeld. Ik las dat hij misschien naar Hertha BSC gaat: als dat zo is, wensen we hem natuurlijk veel succes. We hadden hem er graag bij gehad, maar dat gaat hem dan niet worden."

Jans krijgt de ontwikkelingen vanaf de zijlijn mee. "Het is een traject van een jaar geweest. Vorig jaar zomer wilden we hem al, maar moest hij blijven van Ajax. We hebben het weer geprobeerd en gesprekken gehad. Uiteindelijk is het kwartje niet de kant van Twente opgevallen. We hebben heel lang gewacht en hadden hem graag gewild, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Je moet de keuze van een speler altijd respecteren."