'Dan was Sneijder net een klein kind en reserveerde hij stiekem een restaurant'

25 juli om 08:18
Laatste update: 25 juli om 08:37

Andre van Alphen had als fysiotherapeut tal van grote namen onder zijn hoede. Zo werkte hij voor Tottenham Hotspur, maar stond hij ook spelers als Wesley Sneijder, Frenkie de Jong en Burak Yilmaz bij. Vooral met die eerste werkte hij goed samen.

Sneijder klopte als achttienjarige speler van Ajax voor het eerst bij Van Alphen aan. "Wesley is een ontzettend trouwe jongen en is later eigenlijk altijd op mij blijven terugvallen als hij problemen had", zegt de fysiotherapeut tegen Voetbal International. Hij behandelde hem ook bij Real Madrid, Internazionale en Galatasaray. "Zo stond ik ineens als sterveling op de middenstip van Bernabéu. Dat was wel bijzonder."

Sneijder stond bovendien nooit toe dat Van Alphen in een hotel sliep: de fysiotherapeut was altijd thuis welkom. Hij rept van een gezellige tijd. "Later kwam Yolanthe er natuurlijk bij. Dat is de beste voetbalvrouw die ik ooit heb ontmoet. Als ik 's ochtends opstond, was ze al een ontbijtje en een kopje koffie aan het maken. Niks was te glamorous voor haar. Ze waren altijd heel erg van de spelletjes, zoals Monopoly."

Van Alphen stoomde de recordinternational ook klaar voor het WK 2014. Bondscoach Louis van Gaal pakte Sneijder destijds zijn aanvoerdersband af. "Zijn drive om fit te worden was zo ongelooflijk groot. Als ik in andere periodes weleens met hem werkte dan moest ik hem nog weleens overtuigen om bijvoorbeeld niet 's avonds uiteten te gaan. Dan was het soms net een klein kind en ging hij alsnog stiekem een restaurant reserveren. Of stonden er ineens vrienden op de stoep en dan deed hij alsof hij geen idee had waar zij ineens vandaan kwamen."

"In 2014 was dat wel anders en zei hij vaak uit zichzelf: 'Andre, we moeten trainen'. Hij wilde heel Nederland het tegendeel bewijzen en was uiteindelijk ook veruit de beste speler van Oranje op dat toernooi", besluit Van Alphen.