Oranje Leeuwinnen met krankzinnige doelcijfers naar kwartfinale Olympische Spelen

27 juli om 15:21
Laatste update: 27 juli om 15:33

De Oranjevrouwen hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de kwartfinale van de Olympische Spelen. China was dinsdagmiddag kanonnenvoer voor de ploeg van Sarina Wiegman (8-2), die het nu opneemt tegen wereldkampioen Amerika.

Na een monsterzege op Zambia (10-3) en zwaarbevochten gelijkspel tegen Brazilië (3-3) speelde Oranje dinsdagmiddag de laatste groepswedstrijd in Yokohama. Topschutter Vivianne Miedema kreeg rust en begon op de bank, terwijl Stefanie van der Gragt uit voorzorg op de tribune zat door een dreigende schorsing.

Na elf minuten was het voor het de eerste keer raak: Jackie Groenen stuurde Shanice van de Sanden de diepte in en de rechtsbuiten van Oranje faalde niet (1-0). Niet veel later kwam China weer langszij, nadat aanvoerder Wang Shanshan van dichtbij Sari van Veenendaal verschalkte.

In de laatste fase voor rust nam Oranje weer afstand, met dank aan Lineth Beerensteyn. De vervanger van Miedema tekende voor de 2-1 en 3-1. En ook na rust bleef de ploeg van Wiegman productief. Lieke Martens maakte er twee, terwijl Miedema meteen na haar invalbeurt haar zevende goal van de Spelen aantekende - nu al een record.

Tussendoor deed Wang Yanwen nog wat terug namens China, maar het laatste woord was gewoon voor Oranje. Victoria Pelova pikte ook een doelpuntje mee door geblunder van de Chinese keepster en nummer acht was voor opnieuw Miedema.

Oranje neemt het met de doelcijfers 21-8 aanstaande vrijdag op tegen de Verenigde Staten, die op de tweede plaats zijn geëindigd in hun poule. Het is een reprise van de WK-finale van 2019.