Geen Messi of Ronaldo: dít is met 16 miljard euro de rijkste voetballer ter wereld

29 juli om 11:30
Laatste update: 29 juli om 11:31

De salarissen van topvoetballers rijzen de pan uit, ook in coronatijden. Toch is het niet Lionel Messi, Cristiano Ronaldo of Neymar die op de troon zit, als het gaat om de speler met het grootste vermogen. Maak kennis met Faiq Bolkiah, de rijkste voetballer ter wereld.

Wie­? Juist, Faiq Bolkiah. De kans is klein dat je ooit van deze 23-jarige voetballer uit Brunei hebt gehoord, tenzij je echt álles weet van het Engelse voetbal. Anders dan zijn naam misschien doet vermoeden, heeft Bolkiah in de jeugd van menig Engels jeugdteam gespeeld. Zo begon zijn profavontuur in 2013 bij Southampton, waarna hij via Chelsea bij Leicester City O23 uitkwam.  

In september 2020 werd zijn contract bij Leicester, met nul Premier League-duels op de teller, ontbonden en vertrok hij naar Marítimo, dat uitkomt in de hoogste divisie van Portugal. Ook daar wilde het niet vlotten: zijn trainer schoof hem aan de kant, waardoor Bolkiah sinds 1 juli zijn wedstrijden speelt in Marítimo B. Waar komt zijn vermogen dan vandaan?

Sjeik
De status van rijkste voetballer ter wereld is terug te leiden naar de familiebanden van Bolkiah. Zijn oom is namelijk sultan, premier en minister van Brunei, waardoor de gehele familie van de zesvoudig international schatrijk is. De vader van Bolkiah, Jefri Bolkiah, is de broer van Hassanal Bolkiah, die al sinds 1967 sultan van het Aziatische land is. Hierdoor behoort Faiq tot de koninklijke familie van Brunei. Het vermogen van de 23-jarige Bolkiah wordt momenteel geschat op 16 miljard euro.

Dat Brunei zo rijk is, komt met name door de olie-export. Naast de olie-export staat het land ook bekend om de excentrieke leefstijl van sultan Bolkiah, die een aardige hoeveelheid van het bruto binnenlands product naar hemzelf en zijn familie sluist. Tevens staat Brunei op de vijfde plaats van rijkste landen ter wereld, gerekend naar het bbp. Niet zo gek dus, dat de koninklijke familie schathemelrijk is.

Passie
Bolkiah kon er voor kiezen om zijn hele leven geen hand uit te steken en te teren op het geld van zijn oom. Desondanks koos hij ervoor om zijn droom na te jagen. "Ik voetbal sinds ik me kan herinneren en van jongs af aan heb ik er altijd van genoten om het veld op te gaan en de bal aan mijn voeten te hebben", gaf hij ooit aan in een interview. De eenmalig doelpuntenmaker voor zijn land is daarin altijd begeleid en gesteund door zijn familie. "Mijn ouders hebben me altijd gesteund om mijn dromen te verwezenlijken."

Bolkiah betaalde het vertrouwen terug aan zijn ouders, door te kiezen voor een interlandcarrière bij Brunei, waar zijn wortels liggen. Hij is immers geboren in Los Angeles, waardoor hij ook voor jeugdteams, en eventueel het eerste elftal, van de Verenigde Staten kon uitkomen.

Geld als water
Al dat geld moet natuurlijk ook rollen: Bolkiah senior gaf volgens Britse tabloids ooit 39 miljoen euro in een maand uit aan auto's, horloges en vrouwen. Alsof dat nog niet gek genoeg is, beschikt hij over 2.300 auto’s en een gigantisch jacht, die hij 'Tits' noemt. Het meest spectaculaire wat Bolkiah senior misschien wel gedaan heeft, is dat hij Michael Jackson op zijn vijftigste verjaardag liet overvliegen voor een privéconcert. Prijskaartje? Omgerekend veertien miljoen euro.

Rijkste voetballers ter wereld*
1. Faiq Bolkiah – 16 miljard euro
2. Cristiano Ronaldo – 420 miljoen euro
3. Lionel Messi – 340 miljoen euro
4. Neymar – 170 miljoen euro
5. Zlatan Ibrahimović – 160 miljoen euro

*Volgens CelebrityNetWorth (2020)