Crisis bereikt kookpunt: spelers publiceren open brief en eisen ontslag Hyballa

29 juli om 10:46
Laatste update: 29 juli om 11:55

De positie van Peter Hyballa is onhoudbaar nadat het grootste gedeelte van de selectie van Esbjerg fB een open brief gepubliceerd heeft en een motie van wantrouwen jegens de Duitser heeft uitgesproken.

Deense media pakken al weken uit met de 'coachterreur' van Hyballa, die niet nalaat zijn spelers zowel fysiek als verbaal aan te pakken. De clubleiding erkende dat Hyballa's manier van werken ietwat apart en onorthodox is, maar benadrukte dat hij de kritiek ter harte nam en zijn best deed om een werkbaar klimaat te creëren. Maar dat gaat niet meer lukken: de spelers zijn klaar met Hyballa.

21 spelers van Esbjerg hebben een motie van wantrouwen ingediend. Het Deense Ekstra Bladet heeft de brief in handen. 'In onze ogen heeft Peter Hyballa niet de professionele en menselijke kwaliteiten om de ploeg te leiden', zo klinkt het. 'Dit heeft geleid tot blessures bij veel spelers als gevolg van te hard trainen en niet doseren. Veel van de spelers zijn nog jong en spelen hier pas net.' Ook voormalig clubarts Kasper Hermansen komt aan het woord. 'Het is zorgelijk dat Peter Hyballa de medische staf niet serieus neemt.'

'Dit statement moet ook voor de clubleiding een serieus teken zijn van een slechte dagelijkse leiding die in het slechtste geval gezondheidsgevolgen kan hebben voor de spelers', vervolgen de spelers unaniem. 'Peter Hyballa negeert de club's nieuwe fysiotherapeut volledig. Na herhaaldelijk neerbuigend gedrag barstte hij in tranen uit. We ervaren dagelijks ontslagdreigingen, spottende, seksistische en vernederende opmerkingen die wij opvatten als herhaaldelijk pesten. Het gaat veel verder dan de brede grenzen die al in de voetbalwereld bestaan.'

'De spelers vinden het helaas nodig om het management te laten weten dat er geen vertrouwen meer is in Peter Hyballa als leider en inspirator. Het is duidelijk dat Peter Hyballa geen respect heeft voor de spelers en niet weet hoe hij een ploeg moet leiden. We weten niet hoe hij de club vooruit kan krijgen', aldus de spelers. Het vertrek van Hyballa is een kwestie van tijd.

Lees hier de volledige open brief van de Esbjerg-spelers