Breaking news

LIVE: spanning neemt toe tijdens PSV-Go Ahead in kolkende Adelaarshorst

Ervaringsdeskundige Kramer geeft PSV Midtjylland-tips: ‘Dat zal hun plan zijn’

Ervaringsdeskundige Kramer geeft PSV Midtjylland-tips: ‘Dat zal hun plan zijn’

Gepubliceerd: dinsdag 3 augustus 2021 om 10:00di 03-08-2021 om 10:00

Laatste update: dinsdag 3 augustus 2021 om 10:00di 03-08-2021 om 10:00

PSV vervolgt dinsdagavond tegen FC Midtjylland haar avontuur in de voorronde van de Champions League. Wat kunnen de Eindhovenaren verwachten van de Deense ploeg? VoetbalPrimeur sprak met ervaringsdeskundige Lars Kramer, die zaterdagmiddag met Viborg FF een 0-2 nederlaag leed tegen Midtjylland.

De Nederlandse centrale verdediger speelt inmiddels twee jaar bij Viborg, nadat hij was vertrokken bij FC Groningen. Viborg is sinds dit seizoen actief op het hoogste niveau in Denemarken. In de eerste twee wedstrijden van de nieuwe voetbaljaargang moest Viborg het direct opnemen tegen grootmachten FC Nordsjælland en Bröndby IF. Tegen eerstgenoemde werd een knappe overwinning geboekt, terwijl er bij kampioen Bröndby gelijk werd gespeeld. In beide wedstrijden wist Kramer ook nog eens te scoren.

Daarna wisten Kramer en co. echter geen resultaat te boeken in het thuisduel met Midtjylland. Lang stond het 0-0, maar in de laatste twintig minuten van de wedstrijd kwamen de Braziliaan Evander en Anders Dreyer (ex-sc Heerenveen) tot scoren. "Het was een andere wedstrijd dan normaal, omdat het een derby is", blikt Kramer terug op het duel. "Het was meer vechtvoetbal. Het ging gelijk op, dus in de tweede helft hadden we vertrouwen in een resultaat. De wedstrijd werd uiteindelijk door hun individuele kwaliteiten beslist."

'Midtjylland is ervaren en sterk team'
Welke spelers zorgen voor die individuele kwaliteiten bij Midtjylland? "Evander, die ook de 0-1 scoorde, is erg goed", antwoordt Kramer. "Hij is een aanvallende middenvelder met veel techniek en creativiteit. Op de flanken heeft Midtjylland heel veel snelheid. In de spits staat een hele grote en sterke jongen, Júnior Brumado heet hij. Achterin hebben ze een bak aan ervaring. De aanvoerder, Erik Sviatchenko, is zo'n ervaren speler. Het is een sterk team."

Drie dagen voor het duel met Viborg kwam Midtjylland nog 120 minuten in actie tegen Celtic. "Ze hebben een enorm zwaar programma, maar tegen ons oogde Midtjylland gewoon fris", stelt Kramer. "Het is een enorm fitte ploeg. De afgelopen jaren hebben ze in de Champions en Europa League gespeeld en de meeste spelers zijn gebleven. Ze zijn het wel gewend om zoveel wedstrijden te spelen in een week."

Kramer kreeg, als centrale verdediger tegen de PSV-opponent, vaak te maken met spits Brumado. Hij weet dat de Eindhovense verdedigers op hun hoede moeten zijn voor de Braziliaanse aanvaller. "Aan de bal is hij ontzettend sterk, net als in de luchtduels. Het is een grote jongen die goed met zijn lichaam overweg kan. In de duels is hij lastiger te bespelen dan andere spitsen. Snelheid en diepgang heeft hij alleen niet echt. Het is voor PSV dus vooral belangrijk om hem in de gaten te houden in de eigen zestien. Tegen hem moet je hard in de duels zijn."

'Afwezigheid Sisto gemis voor Midtjylland'
Midtjylland zal het tegen PSV zonder de met corona besmette Pione Sisto moeten stellen. Tegen Viborg was de 25-voudig Deens international ook al niet van de partij. "Je merkt zijn afwezigheid wel", vertelt Kramer over de rappe buitenspeler. "Tegen ons stond Awer Mabil op zijn plek. Dat is wel eenzelfde soort speler: hij is ook erg snel. Het was alleen nog steeds merkbaar dat Sisto er niet was. Hij staat altijd in de basis daar. Zijn afwezigheid is dus zeker een gemis voor Midtjylland."

Kramer ziet ook een aantal zwakke plekken bij Midtjylland. "Tegen ons creëerden ze alleen kansen vanuit standaardsituaties en voorzetten. Ze hebben wat meer moeite om tot mogelijkheden te komen vanuit open spel, bijvoorbeeld met een steekpass achter de verdediging."

"In Nederland zou Midtjylland zeker wel de play-offs om Europees voetbal halen", gaat Kramer verder. "In de Eredivisie zouden ze een top-vijf-club zijn, denk ik. Midtjylland speelt alleen wel anders dan de meeste Eredivisie-clubs, waardoor het moeilijk is om een inschatting te maken. Het is veel en veel fysieker hier in Denemarken. Misschien zijn ze qua niveau wel vergelijkbaar met Vitesse." 

'PSV wint als ze hun niveau halen'
Kramer denkt al te weten wat het strijdplan van Midtjylland wordt tegen PSV. "Ik verwacht dat ze vroeg in de wedstrijd gaan proberen te scoren", vertelt hij. "Als dat lukt, kunnen ze de boel daarna achterin dichtgooien. Ik denk dat dat hun plan zal zijn."

Desondanks verwacht Kramer dat PSV afrekent met de club uit Midden-Jutland. "PSV heeft een enorm sterk team. Dat zagen we in de wedstrijden tegen Galatasaray ook. Ik voorzie eigenlijk geen grote problemen voor PSV. Als ze hun niveau halen, dan denk ik dat ze de wedstrijd gaan winnen", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Gaat PSV door tegen FC Midtjylland?

Ja
88%
Nee
12%
(2058 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws