Antwoord op de vraag: waarom kan Messi niet gratis voor Barcelona spelen?

8 augustus 2021 om 19:00
Laatste update: 8 augustus 2021 om 19:42

De persconferentie van Lionel Messi heeft veel losgemaakt, maar niet alle vragen zijn beantwoord. De Argentijn bevestigde vijftig procent van zijn salaris te willen inleveren om te kunnen spelen voor FC Barcelona, maar dat de regels in Spanje ook dat onmogelijk maken. Maar als Messi écht zo graag bij Barça wilde blijven, waarom levert hij dan niet nog meer of zelfs zijn gehéle zijn salaris in? Een veelgehoorde en logische vraag, maar zo simpel ligt het niet.

Wat is er precies aan de hand?
Barcelona en Messi waren akkoord over een nieuwe verbintenis, maar de financiële situatie van de club blokkeert een hernieuwde samenwerking. Barcelona kan door het wanbeleid van de laatste jaren financieel geen kant meer op. Voorzitter Joan Laporta moest een noodlening afsluiten bij Goldman Sachs, een Amerikaanse investeringsbank, om de salarissen door te kunnen betalen. En zelfs de transfer van Memphis Depay, die in januari slechts vijf miljoen euro had moeten kosten, liep grote vertraging op, omdat hij eerst transfervrij moest zijn. Barça is financieel aan handen en voeten gebonden.

Kan Messi niet nóg meer salaris inleveren?
Het antwoord is nee. Barcelona's salaris/inkomstenratio ligt volgens goed geïnformeerde Spaanse bronnen momenteel rond de 115 procent. Dat zou 90 procent zijn als Messi volledig van de loonlijst geschrapt zou worden. LaLiga heeft een plafond ingesteld van 70 procent, dus Barcelona zit volledig klem.

Daarnaast mag een speler bij een nieuw contract niet lager gaan dan 50 procent van zijn vorige salaris om fraude te voorkomen. Dat staat in de Spaanse wet en heeft niet zozeer met LaLiga te maken. Samengevat: 50 procent inleveren lost niets op, 60 procent, 70 procent, 80 procent, 90 procent en zelfs 100 procent niet. 

Is er dan helemaal niets mogelijk?
De huidige LaLiga-regels, bedoeld om clubs enigszins in het gareel te houden, zijn geïntroduceerd in 2013 en staan niet toe dat een club meer dan 70 procent van het jaarlijkse inkomen betaalt aan salarissen. Barcelona zit daar momenteel ver boven en moet dus snijden waar het snijden kan.

De Catalanen hadden voor ruim 200 miljoen euro aan jaarsalarissen weg moeten boeken om Messi in te kunnen schrijven als nieuwe speler. Inderdaad, nieuwe speler. Messi's contract liep af en was op 30 juni officieel geen speler van Barcelona meer. Er lijken nog spelers te moeten vertrekken om nieuwe aankopen als Memphis en Sergio Agüero speelgerechtigd te krijgen voor de competitie.

In theorie zou het kunnen, praktisch is het onmogelijk. Barcelona kan een week voor de start van de competitie niet zomaar spelers van de hand doen. Dat zou bijzonder veel personele problemen en onrust opleveren. In de huidige situatie is er geen plaats voor Messi bij Barcelona. Dat klinkt ongelooflijk, maar is wel de realiteit.

Wie heeft hier nou schuld?
Schuld is niet het goede woord. Barcelona wijst naar 'de beperkingen van LaLiga', maar in werkelijkheid heeft de club er de afgelopen jaren zelf een puinhoop van gemaakt. Het is niet voor niets dat Barcelona, Real Madrid, Juventus en de andere topclubs een Super League propageerden, bedoeld om meer inkomsten te genereren.

Dat was juist weer tegen het zere been van LaLiga. Wellicht had Barcelona gehoopt dat het overkoepelende competitie-orgaan van Spanje de regels voor dit specifieke Messi-geval zou versoepelen. Maar de club hoeft niet op medewerking te rekenen.

Wat nu voor Messi?
Er werd door wat Spaanse kranten rekening gehouden met power play van Barcelona, bedoeld om LaLiga onder druk te zetten en min of meer te dwingen om de regels aan te passen. Maar dat lijkt alleen in sprookjes te kunnen. Alles wijst erop dat Messi naar Paris Saint-Germain gaat. Achter de schermen wordt alles gereed gemaakt voor de transfer van de eeuw.

Messi vertegenwoordigt veel waarde en mede dankzij hem is Barcelona een van de rijkste en succesvolste clubs ter wereld geworden. Een vertrek uit Spanje is wel het laatste wat LaLiga wil, maar het aanpassen van de regels was een brug te ver. De timing van het Messi-nieuws is hoe dan ook opvallend. De club was al maanden met hem in onderhandeling over een nieuw contract, maar op het moment suprême bleek het toch onmogelijk.

PSG was er als de kippen bij om in te springen toen de Messi-deal op het punt van klappen stond, al komt de transfer ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. De topclub uit Parijs hield de situatie al maanden nauwlettend in de gaten en had al contact met het kamp-Messi. PSG kon nu toeslaan. Goed ingevoerde media verwachten dat de aankondiging voor aankomende week gepland staat.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)