Ministerie van VWS trekt aan de bel na Eredivisie-weekend: Het is aan de clubs

Ministerie van VWS trekt aan de bel na Eredivisie-weekend: "Het is aan de clubs"

19-08-2021 08:31
208

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft met gefronste wenkbrauwen naar de eerste Eredivisie-speelronde gekeken. De clubs mogen voorlopig reglementair gezien tweederde van hun stadion vullen, maar sommige van hen laten tribunevakken wel helemaal vollopen.

Go Ahead Eagles sloot bijvoorbeeld de tribune achter één van de goals, maar legde verder geen beperkingen op. De KNVB had begrip voor dit beleid, maar het Ministerie van VWS is er minder over te spreken. "Het ministerie heeft de regels en het belang van verspreiding van supporters deze week nogmaals duidelijk gemaakt aan de KNVB. De bond wijst haar leden hier op. Daarnaast doen we een beroep op de gemeenten om hierover in gesprek te gaan met de clubs", wordt een woordvoerder geciteerd door het Algemeen Dagblad.

Feyenoord kreeg ook kritiek op de invulling van het stadion. De club benadrukte echter dat alle Kuip-bezoekers getest óf gevaccineerd óf allebei waren en dus prima op minder dan anderhalve meter van elkaar konden zitten. "Met een vaste zitplaats en een coronatoegangsbewijs kan de anderhalvemetermaatregel in het stadion losgelaten worden, maar daarmee is het nog niet wenselijk dat grote groepen samenklitten voor of na de wedstrijd. Dat moet zo veel mogelijk worden voorkomen", haakt de woordvoerder in. "Grote groepen vormen een risico wat betreft de verspreiding van het virus. Het is dan ook in ieders belang om op het moment dat er wel groepen bij elkaar komen, dit zo veilig mogelijk te laten gebeuren."

De bal ligt nu bij de clubs, klinkt het. "Het is aan de clubs om naar de geest van de wet te handelen en hier verantwoordelijkheid te nemen, om zowel hun bezoekers als de maatschappij veilig te houden."