Opvoedingsdeskundige waarschuwt KNVB na Álvarez-tik: 'Grijp in nu het nog kan'

Opvoedingsdeskundige waarschuwt KNVB na Álvarez-tik: 'Grijp in nu het nog kan'

Gepubliceerd: dinsdag 24 augustus 2021 om 18:48di 24-08-2021 om 18:48

Het was een veelbesproken moment tijdens de wedstrijd tussen FC Twente: de tik die Edson Álvarez gaf op het achterhoofd van Michal Sadílek. Arbiter Dennis Higler zag het niet, de VAR greep niet in en scheidsrechtersbaas Dick van Egmond steunt de beslissing. De gerenommeerde opvoeddeskundige Marina van der Wal begrijpt er weinig van.

Van der Wal stelt dat het goedkeuren van dit soort tikken het verkeerde voorbeeld geeft aan de voetballende jeugd. "Kinderen en jongvolwassenen zullen het denigrerende tikje van Álvarez op het achterhoofd van Sadílek eerst gekscherend overnemen, maar binnen de kortste keren is dit de norm. De voetbalbond heeft het altijd over Fair Play. Dat is dit niet, dus wil je dit niet", vertelt Van der Wal in gesprek met De Telegraaf.

Ze haalt daarbij een wat extreem voorbeeld aan, om het duidelijk te maken. "Eerst was het niet gek om een mes op zak te hebben, vervolgens was het niet raar om dat te laten zien en voordat we het wisten was er excessief geweld. Natuurlijk weet ik dat dit iets heel anders is dan het tikje van Álvarez. Maar wat ik ermee wil zeggen, is: grijp in nu het nog kan."

Onsportief en ondermijnend
Van der Wal begrijpt ook dat het een vrij onschuldig tikje was van de Ajax-middenvelder, maar dat wil niet zeggen dat het goedgekeurd moet worden. "Natuurlijk zag het er niet gewelddadig uit en probeerde Álvarez niet Sadílek het ziekenhuis in te slaan, maar het gedrag was onsportief en ondermijnend. Ajax kwam er niet doorheen en Álvarez uitte zijn frustratie. Dat hoort niet bij sport. Als jongeren dit zien en ook merken dat het op het nationale toneel wordt getolereerd, dan is dit hun nieuwe ijkpunt. De regel moet zo worden dat je gewoon met je poten van iemand afblijft."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Moet dit gedrag bestraft gaan worden met rood?

Ja, dat moet het!
66%
Nee, de huidige regels zijn prima
34%
(1561 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws