De tegenstanders van Vitesse: Ajax-beulen en een heel bijzonder weerzien

De tegenstanders van Vitesse: Ajax-beulen en een heel bijzonder weerzien

27-08-2021 17:00
13

De loting voor de Conference League-groepsfase heeft uitgewezen dat Vitesse in een loodzware poule met Tottenham Hotspur, Stade Rennais en NS Mura uit zal komen. VoetbalPrimeur bereidt je vast voor op het Europese avontuur van de Arnhemmers.

TOTTENHAM HOTSPUR
Trainer: Nuno Espírito Santo
Positie in competitie: 5 (na twee duels)
Grote prijzen: tweemaal Engels kampioen
Stadion: Tottenham Hotspur Stadium
Bijnaam: Spurs

Sterspeler
Waar te beginnen? De selectie van de club uit Noord-Londen puilt uit van het talent en de dure spelers. De absolute vedette is en blijft echter Harry Kane, die aangaf toch te willen blijven en de interesse van Manchester City te laten voor wat het is. De topspits van het Engels nationale elftal is al seizoenenlang clubtopscorer voor Spurs en zal, mits trainer Nuno de Conference League serieus neemt, de grootste dreiging voor Vitesse vormen. Steven Bergwijn verzorgt het Oranje-tintje.

Inkomende/uitgaande transfers
Tottenham rondde drie grote transfers af. Bryan Gil, een Spaanse linksbuiten, werd voor 25 miljoen euro overgenomen van Sevilla. In het boekje is dat de enige overstap die de Londenaren geld kost, aangezien Pierluigi Gollini en Cristian Romero het eerste seizoen op huurbasis gehaald zijn van Atalanta. Die twee zullen in de volgende zomer echter definitief over worden genomen en dan alsnog het nodige geld gaan kosten.

De club nam ook afscheid van een aantal spelers. Vooral achterin deed Spurs een jasje uit met het vertrek van Juan Foyth (naar Villarreal) en Toby Alderweireld (naar Al-Duhail). In totaal bracht dat 28 miljoen euro in het laatje van voorzitter Daniel Levy. Verder vertrok vleugelspeler Erik Lamela transfervrij naar Sevilla en is Gareth Bale, die vorig seizoen tijdelijk weer in Londen te bewonderen was, teruggekeerd bij Real Madrid.

Prestaties vorig seizoen
Spurs viel de nodige hoon van voetbalminnend Engeland ten deel toen bekend werd dat het dit seizoen deel zou moeten nemen aan de Conference League. Als nummer zeven van de Premier League moest het teams als Leicester City en West Ham United voor laten gaan en dus is het derde Europese toernooi het resultaat voor de formatie uit Noord-Londen. Dat is wel nog altijd beter dan eeuwige rivaal Arsenal, dat achtste werd en met lege handen stond.

Om de groepsfase van de Conference League te bereiken, moest Tottenham wel nog een play-offronde overleven. Er werd lacherig gedaan over tegenstander Paços de Ferreira uit Portugal, maar na één wedstrijd zal de paniek toch wel toegeslagen hebben op het kantoor van Levy. De Zuid-Europese middenmoter won op eigen veld brutaal met 1-0, maar boog een week later met 3-0 het hoofd in de Engelse hoofdstad

Historie tegen Nederlandse clubs
Fans van Ajax doen er goed aan om dit stukje even over te slaan. Het meest recente voorbeeld van een wedstrijd van Tottenham tegen een Nederlandse club is namelijk de halve finale van de Champions League in 2019, waarin Lucas Moura diep in blessuretijd voor hartverscheurende taferelen in de Johan Cruijff Arena zorgde en Tottenham naar de finale schoot.

Spurs speelde sowieso vaak tegen een van 'onze' clubs: in negentien wedstrijden won het er tien, werd het vijf keer gelijk en zegevierden de Nederlandse teams vier keer. Feyenoord, PSV, Ajax, FC Twente en ook NEC speelden allemaal tenminste één wedstrijd tegen de withemden en de Rotterdammers wonnen in 1974 zelfs de UEFA Cup door Spurs over twee duels te kloppen.

Laatste opstelling: Tottenham – Paços de Ferreira, 26 augustus 2021, 3-0
Gollini; Doherty, Romero, Dier, Davies; Lo Celso, Winks, Sessegnon; Moura (84. Alli), Kane, Gil.

STADE RENNAIS
Trainer: Bruno Génésio
Positie in competitie: 5 (na drie duels)
Grote prijzen: driemaal Frans bekerwinnaar
Stadion: Roazhon Park
Bijnaam: Les Rouges et Noirs (De Rood-Zwarten)

Sterspeler
Hoe lang speelt Eduardo Camavinga nog bij Rennes? Dat is de vraag die fans van de ploeg uit Bretagne bezighoudt. De 18-jarige verdedigende middenvelder is een supertalent en staat in de belangstelling van de hele Europese top, dat aan een bedrag van honderd miljoen euro zal moeten denken om hem los te kunnen weken. Als dat voor het einde van de transferperiode niet gebeurt, zal Vitesse met Camavinga te maken krijgen. Ook Jérémy Doku is een man om in de gaten te houden.

Inkomende/uitgaande transfers
De meest besproken aankoop van Rennes is wel die van Kamaldeen Sulemana. De Ghanese vleugelaanvaller speelde vorig seizoen bij FC Nordsjaelland en leek heel lang op weg naar Ajax, maar koos uiteindelijk toch voor de Fransen. Zij betaalden uiteindelijk vijftien miljoen euro voor de rappe linkerspits, maar telden ook veel geld neer voor Loïc Badé (zeventien miljoen), Baptiste Santamaria (veertien miljoen) en Lovro Majer (twaalf miljoen).

Waar al dat geld vandaan komt, mag Joost weten. In ieder geval niet uit inkomsten van vertrokken spelers, want daar verdiende Rennes deze zomer pas 5,5 miljoen euro aan. Jordan Siebatcheu was vorig seizoen al verhuurd aan Young Boys en maakte definitief de stap naar de Zwitsers, terwijl Lilian Brassier en Sacha Boey tezamen drie miljoen opleverden. De opvallendste uitgaande transfer is echter die van Yann Gboho. De vleugelaanvaller wordt, pikant genoeg, verhuurd aan Vitesse.

Prestaties vorig seizoen
Door zesde te worden in de sterk bezette Franse competitie plaatste Stade Rennais zich voor de play-offronde van de Conference League. Het kwam twee punten tekort om Olympique Marseille voorbij te steken en zesde te worden voor een plek in de groepsfase van de Europa League, maar had ook alle geluk van de wereld dat nummer zeven RC Lens maar op één punt achterstand eindigde.

De groepsronde van het derde Europese toernooi werd vervolgens bereikt door Rosenborg, recordkampioen van Noorwegen, over twee wedstrijden op een 5-1 nederlaag te trakteren. In Frankrijk werd al met 2-0 gewonnen en een week later ging de return in het Lerkendal Stadion in Trondheim ook de zijde van Rennes' op: 1-3.

Historie tegen Nederlandse clubs
Pas twee keer stond een Nederlandse club tegenover Les Rouges et Noirs in officieel verband. Dat was FC Twente, dat in de eerste ronde van de toenmalige UEFA Cup in 2008 tegenover de Fransen kwam te staan. De Tukkers verloren in Bretagne dan wel met 2-1, maar de uitgoal die Romano Denneboom daar maakte bleek een week later cruciaal te zijn. Door die treffer was een 1-0 zege in de Grolsch Veste genoeg om door te gaan naar de tweede ronde. Blaise N'Kufo was matchwinner.

Laatste opstelling: Rosenborg – Rennes, 26 augustus 2021, 1-3
Gomis; Traoré (82. Assignon), Bade, Aguerd, Meling (63. Truffert); Santamaria (63. Camavinga), Ugochukwu, Tait; Bourigeaud (63. Terrier), Del Castillo, Guirassy (76. Abline).

NS MURA
Trainer: Ante Simundza
Positie in competitie: 7 (na vijf duels)
Grote prijzen: eenmaal Sloveens kampioen
Stadion: Fazanerija
Bijnaam: Crno-beli (De Zwart-Witten)

Sterspeler
Op basis van de coëfficiëntpunten was NS Mura het zwakste team dat zich geplaatst had voor de Conference League en kon het minder punten overleggen dan teams als Lincoln Red Imps uit Gibraltar. Geen enkele speler uit de Sloveense selectie is bekend bij het grote publiek en daarnaast vertegenwoordigt niemand een transferwaarde van meer dan een miljoen. Toch is er iemand die Vitesse in de gaten zal moeten houden: Luka Bobicanec werd vorig jaar clubtopscorer met elf goals.

Inkomende/uitgaande transfers
Trainer Simundza kon deze transferperiode vier nieuwe spelers verwelkomen en de penningmeester van de club hoefde daar niet eens voor in actie te komen. Ziga Skoflek kwam transfervrij over van Torpedo Moskou en datzelfde trucje werd uitgehaald bij de komst van Azur Mahmic van Mladost uit Bosnië en Nik Lorbek van het Belgische Union Sainte Gilloise. Daarnaast werd Mitja Lotric gehuurd van Würzburger Kickers uit de 3. Liga.

Dat Mura geen geld uitgaf, kan er mee te maken hebben dat het ook geen geld de clubkas in zag stromen door uitgaande transfers. Maar liefst negen spelers verlieten de club transfervrij, waaronder Nino Kouter. Hij kwam ruim een jaar geleden tot scoren in de Europa League-voorronde tegen PSV. De verdedigende middenvelder gaat in Turkije spelen.

Prestaties vorig seizoen
De ontknoping van de Sloveense competitie was werkelijk zenuwslopend. Op de laatste speeldag stond NK Maribor aan kop met drie punten voorsprong op Mura en troffen juist die twee ploegen elkaar in het stadion van Maribor. Mura wist echter met 1-3 te winnen en pakte daardoor op doelsaldo (!) voor het eerst in de geschiedenis de titel in Slovenië.

Een plekje in de eerste voorronde van de Champions League was het resultaat. Daarin werd Shkendija uit Montenegro nog wel verslagen, maar in ronde twee ging het mis tegen Ludogorets. Vervolgens kwam Mura dicht bij een plekje in de Europa League-poulefase. Zalgiris Vilnius werd geklopt en in de play-offs stond het tegenover Sturm Graz, maar die ploeg was een maatje te groot.

Historie tegen Nederlandse clubs
Eerder werd al aangehaald dat Mura een doelpunt wist te maken tegen PSV. De Eindhovenaren zijn de enige Nederlandse club die ooit tegen het Sloveense team speelden en deden dat in de Europa League-voorronde in 2020 ook maar over één wedstrijd. De formatie van Roger Schmidt, die toen pas net begonnen was aan zijn klus in het Philips Stadion, zegevierde in Slovenië met 1-5. Naast de al vertrokken Kouter scoorden ook Cody Gakpo, Donyell Malen (beiden twee keer) en Mauro Júnior.

Laatste opstelling: Sturm Graz – NS Mura, 26 augustus 2021, 2-0
Obradovic; Karnicnik, Gorenc, Pucko, Sturm; Horvat (77. Tio Cipot), Marusko, Lotric (46. Kai Cipot); Kous (63. Marosa), Skoflek (46. Klepac), Mandic (56. Kozar).