'Ik speelde jeugdinterlands voor Oranje, maar de liefde voor Turkije is groot'

'Ik speelde jeugdinterlands voor Oranje, maar de liefde voor Turkije is groot'

07-09-2021 12:29
126

Veel in Nederland opgegroeide voetballers van Turkse komaf kiezen uiteindelijk voor een interlandloopbaan voor Turkije. Deniz Türüc, één van de spelers die dat pad volgde, begrijpt dat wel.

Oranje en Turkije spelen dinsdagavond tegen elkaar in de Johan Cruijff Arena en dat is voor Türüc, die in Nederland voor Go Ahead Eagles speelde, een bijzondere wedstrijd. "Ik heb nog wel jeugdinterlands gespeeld voor Nederland, maar van huis uit is de liefde voor Turkije groot", zegt hij tegen De Telegraaf. "We houden van ons volkslied, dat geeft ons kippenvel."

In de vorige wedstrijd tegen Oranje mocht de middenvelder, die tegenwoordig voor Basaksehir speelt, nog invallen. Nu juicht hij Turkije vanaf de bank toe. "Van kinds af aan is het een droom geweest om voor Turkije te spelen. Het is een prachtig land en ik ben blij dat ik het mag vertegenwoordigen."

Türüc merkt dat datzelfde gevoel ook leeft bij andere 'Europese Turken'. Zij blijven de band met het land van herkomst behouden. "Die Europese Turken zie je veel bij de Turkse ploeg, ze komen bijvoorbeeld ook uit Duitsland", vertelt hij. "Voor Turkije spelen spreekt ze meer aan. Emoties spelen daarbij ook een rol."