Haller schrijft geschiedenis: zó werd Sporting afgebluft door de spits van Ajax

Haller schrijft geschiedenis: zó werd Sporting afgebluft door de spits van Ajax

Gepubliceerd: donderdag 16 september 2021 om 09:15do 16-09-2021 om 09:15

Sébastien Haller en Ajax schreven woensdagavond geschiedenis in Lissabon. De 27-jarige spits scoorde liefst vier keer, nota bene bij zijn Champions League-debuut. Hoe kwam hij steeds zó vrij? VoetbalPrimeur analyseert.

Door Evert van Zoelen

Tweede minuut: 0-1
De eerste goal van de wedstrijd valt razendsnel: Ajax bouwt op over rechts, waarna Noussair Mazraoui wegdraait en Antony wegstuurt. Haller is op dat moment al in beweging. In plaats van naar de bal toe te bewegen, loopt hij weg van het spel. De verdedigers willen immers altijd zowel hun directe tegenstander als de bal kunnen zien. Door weg te bewegen zorgt hij ervoor dat hij in de rug van de verdedigers uitkomt: enkele seconden later is het raak in de rebound.


Ajax bouwt op over rechts, Haller beweegt weg. Bron: RTL7.


Haller blijft weg en eindigt in de rug van de tweede centrale verdediger. Bron: RTL7.


Doordat de verdediger naar de bal blijft kijken en Haller alerter, is weet hij de rebound binnen te schieten. Bron: RTL7.

Het lijkt zo simpel, een rebound binnen werken. Maar toch is het doorlopen op het moment dat er geschoten wordt vaak het verschil tussen spelers die weleens een doelpunt maken en de echte goaltjesdieven. Kijk bijvoorbeeld eens naar Cristiano Ronaldo bij zijn rentree voor Manchester United. Voorafgaand aan zijn eerste doelpunt staan de Portugees en teamgenoot Jadon Sancho op dezelfde plek. Enkele seconden later is het Ronaldo die er als de kippen bij is om de 1-0 binnen te tikken, terwijl Sancho amper van zijn plaats af is.


Sancho en Ronaldo beginnen op dezelfde plek.


Een seconde later schiet Ronaldo de 1-0 binnen, terwijl Sancho nog op dezelfde plek staat.

Negende minuut: 0-2
Even later is het weer raak. Na een lange bal van Remco Pasveer verslikt de back van Sporting zich volledig, waardoor Antony door kan richting het doel. We zien Haller weer eenzelfde beweging maken als bij de eerste goal. Hij gaat in de rug van de centrale verdediger lopen, waardoor deze niet meer zowel hem als de bal kan zien.


Haller staat in de rug van de centrale verdediger. Bron: RTL7.

Eenmaal voor de goal, beweegt Haller eerst richting de bal om zo de verdediger mee te trekken. Op het moment dat de verdediger de loopactie van Haller volgt, verandert de Ivoriaans international van richting en beweegt hij weg, de andere kant op. Deels geholpen door slecht verdedigen van zijn directe tegenstander, weet Haller zo vrij te komen om de 0-2 binnen te schieten.


Haller beweegt in eerste instantie naar de bal toe. Bron: RTL7.


Daarna beweegt hij weg de andere kant op om zo afstand tussen hem en de centrale verdediger te creëren. Bron: RTL7.

51ste minuut: 1-4
Haller is ook vlak na rust trefzeker. Na goed drukzetten van Ajax wordt de bal hoog op het veld veroverd. Haller staat hierdoor al in de rug van zijn tegenstander, met behoorlijk wat ruimte om hem heen. De Fransman beweegt nog iets meer weg om er zeker van te zijn dat de centrale verdediger hem niet kan opvangen en een geniale bal van Antony met buitenkant links doet de rest.


Ajax onderschept hoog op het veld de bal, Haller staat daardoor al vrij in de rug van de centrale verdediger. Bron: RTL7.


Haller beweegt iets naar achter om zo helemaal vrij te komen van de centrale verdediger, waarna hij de 1-4 binnen kan schieten. Bron: RTL7.

63ste minuut: 1-5
Ook de vijfde goal is een aanval die Ajax opzet over de rechterkant. Net als bij eerdere doelpunten begint Haller door weg te bewegen van het spel en zich zo in de rug van de centrale verdediger te positioneren.


Haller gaat in de rug van zijn tegenstander lopen. Bron: RTL7.

De bal wordt daarna richting het centrum verplaatst. Haller anticipeert hierop door horizontaal weg te bewegen van zijn tegenstander. Op deze manier creëert hij afstand tussen hem en de verdediger, terwijl hij een open lichaamshouding behoudt waarmee hij zowel de bal als het doel kan zien. Stel dat de verdediger er in deze situatie voor kiest om richting Haller te bewegen, dan komt het centrum open te liggen en kan Haller achterlangs kruipen en de bal binnendoor ontvangen.


Haller beweegt diagonaal weg bij zijn tegenstander. Bron: RTL7.


Hierdoor kan de Fransman de bal in één keer meenemen richting het doel en de verdediger afschermen. Bron: RTL7.

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws