Arbiter Martens verklaart stilleggen Utrecht - RKC: 'Dat is grensoverschrijdend'

Arbiter Martens verklaart stilleggen Utrecht - RKC: 'Dat is grensoverschrijdend'

Gepubliceerd: zondag 19 september 2021 om 07:12zo 19-09-2021 om 07:12

Laatste update: zondag 19 september 2021 om 10:36zo 19-09-2021 om 10:36

Scheidsrechter Richard Martens besloot het Eredivisie-duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk na ruim twintig minuten stil te leggen. Hij stuurde beide ploegen naar binnen, nadat fans van de thuisploeg waarschuwingen herhaaldelijk in de wind sloegen.

De Utrechtse supporters gooiden meermaals dingen op het veld. "We hebben een aantal waarschuwingen afgegeven", zegt Martens bij ESPN. "De eerste keer dat er bier werd gegooid hebben we het laten omroepen. De tweede keer nadat er weer publiek bier aan het gooien was, zijn we naar de zijkant gegaan om nog een duidelijker statement te maken. De derde keer werd er niet alleen met glazen bier gegooid, maar zelfs met aanstekers. Dat is grensoverschrijdend en toen zijn we naar binnen gegaan."

De verslaggever brengt in dat er elke week bier wordt gegooid. "Als er één glas bier wordt gegooid kan ik het niet goedpraten, maar dan zit er nog een opbouw in. Daarom hebben we het ook laten omroepen. Als het daarna nog erger wordt, dan moeten we ergens een keer een streep trekken. Dat is gebeurd op het moment dat er aanstekers bijkwamen. Als we er niets aan doen, waar eindigt het dan?"

Ook na de onderbreking, die zo'n twintig minuten duurde, werd nog wel met bier gegooid. Dat zag ook Martens, die besloot niet opnieuw de wedstrijd stil te leggen. "Die afweging moet je altijd maken. Met FC Utrecht, de veiligheidscoördinatoren en de competitieleiding van de KNVB hebben we goed overleg gehad. We hebben een plan van aanpak gemaakt, die we gelukkig niet helemaal hoefden door te zetten. Dan zou het tot definitief staken leiden."

De arbiter probeerde wel de RKC-spelers weg te houden bij het publiek na de 1-2 van de Waalwijkers. "Dat hielp wel redelijk. Daarna is het niet of nauwelijks meer gebeurd." Uiteindelijk eindigde het duel in 2-2.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws