Ajax tegen sociale haat: geen spelersnamen maar stippen

Ajax strijdt tegen sociale haat: geen spelersnamen maar stippen

9 december 2023 om 07:22
Laatste update: 9 december 2023 om 14:08

Ajax speelt zaterdag tegen Sparta niet met de spelersnamen achterop het shirt, maar met drie witte stippen. Met de actie trappen de Amsterdammers een campagne af tegen de haat op sociale media.

'Iedere maand ontvangen spelers en speelsters van Ajax meer dan 1500 haatberichten op sociale media. Maar helaas zijn zij niet de enige', laat Ajax weten op de clubsite. 'Als oproep om social hate het zwijgen op te leggen speelt Ajax dit weekend met drie witte stippen op het shirt, in plaats van namen. De drie stippen staan internationaal symbool voor stilte. Maar ook voor het menu-icoon waarop je klikt om haatberichten en bijbehorende accounts te rapporteren.'

Brian Brobbey, die na een uitduel bij FC Twente al eens racistisch werd bejegend, is één van de gezichten van de campagne. "Als spelers hebben we vrijwel dagelijks te maken met dit soort vormen van haat. Alhoewel ik mij er persoonlijk goed voor kan afsluiten, vind ik het erg goed dat deze actie er nu is. Men moet zich ervan bewust worden dat de taal die je online voorbij ziet komen niet normaal is. Het is tijd voor verandering", zegt de spits. Onder meer Steven Bergwijn en Steven Berghuis zijn ook in de video te zien.