De Tien: meest memorabele WK-figuren, om het af te leren

De Tien: meest memorabele WK-figuren, om het af te leren

23-07-2014 10:10

Het WK mag dan al ruim een week achter de rug zijn, nog dagelijks gaan de gedachten terug naar het prachtige toernooi in Brazilië. Maar welke spelers, trainers, teams of supporters gaven de maand kleur? Vandaag in De Tien: de meest memorabele figuren van het voorbije WK.

10. Miguel Herrera
Op elk WK maakt de supporters kennis met spelers of coaches die normaal niet direct in de picture staan. Miguel Herrera is zo iemand. De bondscoach van Mexico werd naarmate het toernooi vorderde steeds fanatieker, totdat Oranje hem in de achtste finale de mond snoerde.

9. Tim Howard
Dat Tim Howard kan keepen wist iedere voetbalvolger, maar wat hij op 2 juli in Salvador presteerde was nog nooit vertoond. Met zestien reddingen in 120 minuten dreef hij België tot wanhoop, al was het aan het einde van de rit niet genoeg om de kwartfinale te bereiken. Het leverde de doelman met imposante baard wel de bijnaam 'Tim Tegenhoward' op. Dat is ook wat waard.

8. Javier Mascherano
De man van de gescheurde anus. En de man die Arjen Robben in de slotfase van Nederland – Argentinië van scoren afhield. Mascherano ontwikkelde zich tijdens het WK tot de grote animator van de Argentijnen, die uiteindelijk alleen in Duitsland hun meerdere moesten erkennen.

7. Algerije
De grote verrassing van het WK. Wat hadden we het de Woestijnvossen gegund, maar alweer was Duitsland de killer van het succes. Hun passie en inzet was hartverwarmend, helemaal omdat van tevoren niemand wat van de Algerijnen had verwacht.

6. Dirk Kuyt
Waarom moest Dirk nou per se mee naar Brazilië? En wat moet hij daar doen? Dat was de heersende opinie in Nederland, toen Louis van Gaal begin juli zijn WK-selectie bekendmaakte. Maar opeens stond Mister Duracell daar, als rechtsback, linksback, middenvelder en rechtsbuiten. Een dikke pluim.

5. Faryd Mondragon
55 keer kwam hij uit voor Colombia, voordat hij in het groepsduel met Japan nog één keer zijn kunsten mocht vertonen. Op 43-jarige leeftijd. Daarmee werd Mondragon de oudste voetballer die ooit op een WK uitkwam. De doelman, die natuurlijk de nul hield, maakte vervolgens bekend direct met pensioen te gaan.

4. Ron Vlaar
Ron Beton. De leider van de Oranje-defensie, die zo fier overeind bleef in Brazilië. Hoe verder het Nederlands elftal kwam, hoe meer mensen oog kregen voor het exceptionele werk van Vlaar, die in Engeland ook alweer een tijdje door het leven gaat als Roncrete. Zijn sliding op Lionel Messi in de halve finale was pure kunst.

3. Gary Lewin
Het WK van Engeland perfect samengevat: Daniel Sturridge scoort in de eerste groepswedstrijd tegen Italië, de bank veert op, maar Gary Lewin doet dat iets te enthousiast. De verzorger breekt zijn enkel en wordt afgevoerd per brancard. Einde toernooi voor Lewin en twee duels later konden ook The Three Lions naar huis.

2. Fred
Hoe kan iemand met de kwaliteiten van Fred in de spits van Brazilië staan? Dat was de hamvraag, die veel tv-kijkers bij ieder duel van de Seleção bezighield. Eén keer trefzeker, maar vooral onzichtbaar en vaak uitgefloten door het thuispubliek. Het enige imposante aan Fred was zijn fraaie snor.

1. De vrouwelijke supporters
Op het veld was het genieten, maar wie even verder keek dan zijn neus lang is kwam ook daarbuiten bijzonder goed aan zijn trekken. Op de tribunes maakten veel vrouwelijke voetbalfans diepe indruk op de mannelijke tv-kijker. De grote ster was zonder twijfel de zeventienjarige Axelle Despiegelaere.