Nieuwe nummer 10 van Twente: Aan de hand van Dusan ben ik gegroeid
"Dusan is niet door één speler op te vangen. Ik zie dat echter als een positief iets"

Nieuwe nummer 10 van Twente: "Aan de hand van Dusan ben ik gegroeid"

25-07-2014 12:16

Met Dusan Tadic is FC Twente niet alleen de beste speler ín het veld kwijtgeraakt. Volgens Quincy Promes betekende de naar Southampton vertrokken Serviër ook veel op andere gebieden. "Aan de hand van Dusan ben ik gegroeid."

"Hij was heel belangrijk voor het team en mij persoonlijk", vertelt Promes in Metro. "Niet alleen op het veld, ook daarbuiten. Hij was onze aanvoerder, gaf het goede voorbeeld. Hij is een voorbeeldprof en een perfectionist. Hij sprak veel met mij. Gaf tips over hoe ik mijn lichaam moest gebruiken, hoe ik het beste vrij kon lopen. En hij hamerde er altijd op dat ik van mijn eigen kwaliteiten uit moest gaan en mijn hoofd leeg moest maken."

Promes, die als nummer 10 zal gaan spelen, moet komend seizoen één van de toonaangevende spelers van de Tukkers worden, waar hij vorig seizoen nog als revelatie door het leven ging. "Voetbal blijft een sport die je voor een groot deel ongedwongen moet spelen. Als je te veel nadenkt, gaat het juist mis. Aan de hand van Dusan ben ik gegroeid. Die rol die hij buiten het veld had probeer ik ook op me te nemen. Zo praat ik bijvoorbeeld veel met Kasper Kusk."

Moyenne opkrikken
Tadic was met zestien goals en dertien assists van onschatbare waarde voor FC Twente. Promes deed het met elf treffers en acht assists ook uitstekend. Het talent moet nu opstaan en zijn lijn doortrekken. "Dusan is een topspeler die de Eredivisie was ontgroeid en toe was aan een volgende stap. Op dat niveau zit ik nog lang niet. Daarom is het voor mij nooit een optie geweest om nu al te vertrekken bij FC Twente", aldus Promessi.

"Dusan scoorde en gaf veel voorzetten. Ik ga mijn uiterste best doen om mijn gemiddelde op te krikken", vervolgt de jeugdinternational. "Maar er zullen meer spelers moeten opstaan, want Dusan is niet door één speler op te vangen. Ik zie dat echter als een positief iets. Sommige spelers zitten hier al wat langer en zijn toe aan meer verantwoordelijkheid, denk bijvoorbeeld ook aan Felipe Gutiérrez."