KNVB luidt noodklok: We glijden op de Europese ranking een beetje af
Bond gaat met Eredivisie-clubs om tafel: "Met kennis alleen redden we het niet, want kennis is te koop"

KNVB luidt noodklok: "We glijden op de Europese ranking een beetje af"

01-08-2014 12:18
24

De KNVB is bezorgd door de prestaties van Nederlandse voetbalclubs in Europa. In tegenstelling tot knappe resultaten die Oranje boekte tijdens het WK in Brazilië, blijven de Eredivisie-clubs tegenvallen in de Europese toernooien. Net als afgelopen seizoen, houdt het ook in het nieuwe voetbaljaar vooralsnog niet over wat de Nederlandse clubs in Europa laten zien.

Dit seizoen werd FC Groningen in een vroegtijdig stadium uitgeschakeld door het Schotse Aberdeen, Feyenoord ging onderuit tegen Besiktas en PSV boekte een nipte 1-0 overwinning op de SKN Sankt Pölten, een club uit de eerste divisie van het Alpenland. "We glijden op de Europese ranking een beetje af", citeert Voetbal International Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, tijdens de presentatie van bondscoach Guus Hiddink.

Op korte termijn gaat de KNVB met de Eredivisie-clubs om tafel om de staat van het clubvoetbal in Nederland en op internationaal niveau door te nemen, laat Van Oostveen weten. "Geld wordt steeds belangrijker. Met kennis alleen redden we het niet, want kennis is te koop. We moeten inventief zijn", aldus Van Oostveen, die nog meer de nadruk wil leggen op de jeugdopleidingen in Nederland.

Hiddink is het roerend eens met zijn 'baas'. "De waardering voor Oranje tijdens het WK was groot, maar als je daar de resultaten van de Nederlandse clubs tegenover zet... Het gaat heel moeizaam. Ik hoop op een wondertje van Feyenoord tegen Besiktas", zegt Hiddink, die het belang van Europese duels op waarde schat.

"Europese wedstrijden zijn enorm belangrijk voor jonge jongens. We moeten als KNVB goed praten over wat we kunnen doen om ons als land op clubniveau weerbaarder te maken zodat de clubs wel beter gaan presteren. Talent zijn is mooi, maar op een gegeven moment moeten die jongens wel de schil afwerpen en een effectieve voetballer worden", citeert VI Hiddink.