Van Praag: Het leek wel de 'Ice Bucket Challenge' die ik over me heen kreeg
Frustratie bij KNVB-preses: "Het is een heel goed bewaard geheim gebleven"

Van Praag: "Het leek wel de 'Ice Bucket Challenge' die ik over me heen kreeg"

29-08-2014 00:45
4

Michel Platini maakte donderdag bekend zich niet te willen mengen in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA. De preses van de UEFA verkiest een langer verblijf bij de Europese bond boven een direct duel met Sepp Blatter om het pluche van de wereldvoetbalbond.

Het besluit van Platini stelde de KNVB teleur. De Nederlandse voetbalbond hoopte met Platini een sterke kandidaat naar voren te schuiven in een poging om een einde te maken aan de machtspositie van Sepp Blatter binnen de FIFA. Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, was donderdag aanwezig bij de vergadering van de UEFA waarbij Platini zijn keuze bekendmaakte.

"Ik moet eerlijk zeggen: het is een heel goed bewaard geheim gebleven. Ik heb tot het laatste moment niet zeker geweten wat hij zou gaan doen. Wel vermoed. Ik had ook eigenlijk zelf verwacht dat hij het niet zou doen. Die beslissing had ik dus eigenlijk wel een beetje verwacht", zegt Van Praag in gesprek met de NOS. De Nederlander is één van de voortrekkers in de diepgewortelde wens om Blatter de FIFA-hamer uit handen te nemen. Van Praag lijkt voorlopig weer alleen te staan.

'Ja, maar we moeten geen oorlog met de FIFA maken'
"Dat is ook mijn hele grote frustratie van de vergadering. Niet het feit dat Michel blijft, daar ben ik blij mee. Ik vind hem een fantastische voorzitter en hij kan nog heel veel doen. Maar in São Paulo kwam bijna iedereen op mij af om te vertellen: 'Eindelijk vertel je wat wij er zelf van vinden'. Donderdagochtend zeiden de Italianen en de Duitsers nog een keer in vergadering: 'Michael heeft in São Paulo precies verwoord wat wij allemaal vinden'. Wat ik dan nu verwacht had, dat als Platini zegt 'ik doe het niet', dat dan al die andere landen gezegd zouden hebben: 'Okay, dan gaan we nu een andere kandidaat zoeken'."

"Maar ja, dan neemt de voorzitter van Finland het woord en die zegt: 'Ja, maar we moeten geen oorlog met de FIFA maken. We hebben een aantal jaar geleden met Lennart Johansson gezien waar dat toe kan leiden. We dachten allemaal dat hij gekozen zou worden, maar hij heeft het toch verloren van Blatter. Moeten we niet hebben. Laten we ons dan maar focussen op 2019'. Ja, 2019, het leek wel The Ice Bucket Challenge die ik over me heen kreeg. Ik vond het echt een koude bak water over m'n hoofd. De rest zweeg een beetje. En er was nog iemand die dat ook vond."

"Nou, daar breng ik het uiteraard weer naar voren"
"Wat is nou het gevolg: dat we uit elkaar zijn gegaan, dat we niet hebben besloten wat we nu gaan doen met z'n allen. Kortom, er is nu geen kandidaat. Ik kan nog wat reparatiewerkzaamheden verrichten omdat wij binnenkort in groepjes van tien met alle bonden nog een keer in een kleinere groep over allerlei dingen gaan praten. Nou, daar breng ik het uiteraard weer naar voren. Ik denk dat ik wat collega's heb die dat ook zullen doen. Dan moeten we kijken of we nog wat kunnen repareren."

"Het probleem is: er is in de rest van de wereld veel te veel jaloezie naar Europa. We hebben het vandaag ook weer; de loting van de Champions League live op televisie. We hebben de Europa League, we hebben de Premier League, de Serie A, we hebben geld. De beste voetballers uit Afrika en Azië voetballen hier, er is heel veel jaloezie tegen Europa. Als er tijdens het FIFA-congres een bepaald voorstel van Europa het niet haalt – ik heb het zelf meegemaakt - dan staat een groot gedeelte van de zaal op", zegt Van Praag met een juichend en klappend gebaar.

Ziet Van Praag zelf geen kans om zich kandidaat te stellen in de race tegen Blatter? "Je bent kansloos als je het doet", klinkt het resoluut in de microfoon van de NOS. "Ik denk dat de UEFA alleen maar een kans zou maken wanneer we met een niet-Europese kandidaat komen. Dan maak je een kans. Ik denk dat Michel Platini wel een kans zou hebben gehad. Maar dat is wel Michel Platini. Uit de gesprekken die ik met hem heb gehad wil hij echt bij de UEFA blijven. Hij ziet op dit moment niet de mogelijkheid om de dingen bij de FIFA te veranderen zoals hij dat zou willen. Het is veel te vastgeroest."