Ajax schuldig geacht: club krijgt straf voor wangedrag fans bij bekerfinale
Amsterdammers kunnen nog in beroep gaan

Ajax schuldig geacht: club krijgt straf voor wangedrag fans bij bekerfinale

25-09-2014 12:48
32

Ajax mag tijdens de eerstvolgende uitwedstrijd in de KNVB Beker geen supporters meenemen. Die straf wordt opgelegd vanwege de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale van vorig seizoen in De Kuip.

De aanklager vindt dat Ajax verantwoordelijk is voor het wangedrag van de eigen aanhang, die in Rotterdam vuurwerk afstak en op het veld gooide. De Amsterdamse club kreeg tot 1 oktober de tijd om eventueel in beroep te gaan, maar laat donderdag direct weten dat het het voorstel accepteert. 

Bij de bekerfinale op 20 april jl. werd al na enkele tellen vuurwerk op het veld gegooid. Ajax kwam vervolgens op voorsprong door een doelpunt van Ricardo van Rhijn, waarna een deel van de fans zich opnieuw misdroeg en wederom vuurwerk op het veld gooide. Het duel werd stilgelegd en na een afkoelingsperiode uitgespeeld. PEC Zwolle won vervolgens met 5-1.

De KNVB heeft de afgelopen maanden onderzocht hoe de ongeregeldheden konden ontstaan en concludeert dat Ajax verantwoordelijk is. Toch schrijft de voetbalbond ook dat de verwijtbaarheid ‘begrensd’ is omdat het duel behalve door Ajax ook door de KNVB en PEC Zwolle werd georganiseerd. Dankzij een actieve rol van Ajax zijn na de wedstrijd 32 mensen die zich misdroegen geïdentificeerd. In totaal hebben 74 mensen een landelijk stadionverbod gekregen.