KNVB maakt verlies en pakt miljoenen met verhoging van contributie
Proftak maakt wel winst

KNVB maakt verlies en pakt miljoenen met verhoging van contributie

30-09-2014 09:30
8

De amateurtak van de KNVB heeft het afgelopen seizoen afgesloten met een negatief saldo van 3,6 miljoen euro. Dat onthulde interim-directeur Hans Spierings dinsdag in De Telegraaf. Hij zal dinsdag de cijfers namens de voetbalbond presenteren.

Het aanzienlijke tekort is vooral ontstaan door een 2,5 miljoen euro kostende reorganisatie, die in één keer is meegenomen op de jaarrekening. Ook het afstoten van het beachsoccer leverde een flinke kostenpost op (700.000 euro). Het resterende tekort in de bedrijfsvoering bedroeg vier ton, op een begroting van ongeveer vijftig miljoen euro. Het totale verlies van 3,6 miljoen euro wordt uit eigen middelen gecompenseerd.

Door een contributieverhoging van twee euro per lid stijgen de inkomsten vanaf dit seizoen bij de amateurtak van de KNVB structureel met circa 2,5 miljoen euro. De verwachte winst in de komende jaren zal worden aangewend om het weerstandsvermogen en de reserves van de KNVB op peil te brengen. Het aantal leden van de KNVB bleef met ruim 1,2 miljoen vrijwel gelijk.

Financieel directeur Ron Francis van de proftak van de KNVB meldde in De Telegraaf een plus van één miljoen euro over het afgelopen seizoen. Het WK in Brazilië is niet in de cijfers meegenomen. De winst in 2013 bedroeg nog 5,5 miljoen euro, dankzij extra opbrengsten van oefentrips naar Indonesië en China en meer thuiswedstrijden in het WK-kwalificatietoernooi.