'Sneijder, De Jong, Heitinga en ik sloegen bij Ajax in als een bom. Puur talent'
"Ik was topscorer van de Eredivisie, maar scheet in mijn broek"

'Sneijder, De Jong, Heitinga en ik sloegen bij Ajax in als een bom. Puur talent'

17-10-2014 08:36
8

Het type-Rafael van der Vaart sterft uit. Middenvelders zijn tegenwoordig eerder allround, dan sierlijk. Dat is de conclusie van Metro, dat uitgebreid sprak met de aanvoerder van Hamburger SV.

Van der Vaart en de krant komen tot de conclusie dat in Nederland steeds minder voetballers opstaan, die meer weg hebben van een sierpaard dan een werkpaard. Dat heeft volgens Van der Vaart niet te maken met de manier van opleiden. "Eens in de zoveel tijd heb je zo'n lichting als de onze. Wesley Sneijder, Nigel de Jong, John Heitinga en ik sloegen bij Ajax in als een bom. Puur talent. Plus karakter", zegt Van der Vaart in gesprek met de krant.

"Je moet jezelf trouw blijven. Er zijn zoveel trainers die zeggen: je moet dit en je moet dat. Dan denk ik: ja die tweehonderd goals die achter mijn naam staan, die heeft geen trainer gemaakt. Mensen willen in het stadion een hakje zien, zo zet je jezelf op de kaart. Nou doe dat gewoon. Zo houd je er ook plezier in", gaat Van der Vaart verder.

Het Nederlands elftal hielp Van der Vaart groeien. "Ik was in het begin het enige broekie. Jaap Stam, Edgar Davids, Patrick Kluivert; dat waren echte grote mannen. Ik was topscorer van de Eredivisie, maar scheet in mijn broek. Zat je naast Davids bij het eten, nou dat was geen pretje. Nu zijn de ouderen in de minderheid. En sta je al op de cover van een blad als je er vijf maakt", stelt VDV.