Europese overwintering ver weg voor Feyenoord na lesje in efficiëntie
Kroaten maken alle kansen feilloos af: 3-1

23-10-2014 20:48
17

Feyenoord moet vol aan de bak om nog te kunnen overwinteren in de Europa League. De ploeg van Fred Rutten ging donderdagavond pijnlijk onderuit bij de belangrijkste concurrent in de groepsfase, HNK Rijeka. De Kroaten waren zeker niet veel beter, maar wel veel efficiënter: 3-1.

Elvis Manu is bij Feyenoord een veelbelovend talent. De 21-jarige vleugelspits komt echter soms wat scorend vermogen tekort. Dat bleek eens te meer donderdag in de Europese uitwedstrijd tegen HNK Rijeka. Manu, die Feyenoord dit seizoen al meer dan eens redde, miste in Kroatië legio kansen en mede daardoor eindigde het duel in 3-1. Daardoor bleef de defensief kwetsbare ploeg van trainer Fred Rutten op drie punten staan in groep G van de Europa League.

De slechte grasmat in het pittoreske Katrida stadion, ingeklemd tussen de rotsen en de Adriatische kust, was donderdag door de gestaag neervallende regen nog verder aangetast. Rutten wilde vooraf echter van geen excuses weten. "We moeten niet zeuren. Daar moet je gewoon mee omgaan", sprak hij nuchter.

Nieuwkomer Matthew Steenvoorden had het meteen al moeilijk in de eerste helft. Mede door het onwennige optreden van de 21-jarige debutant kreeg de thuisploeg, die op eigen veld dit seizoen moeilijk te kloppen is, nogal wat kansen. Doelman Kenneth Vermeer liet zich op het drijfnatte veld echter niet verrassen en greep meerdere keren vakbekwaam in.

In aanvallend opzicht moest vrijwel alles bij Feyenoord komen van Manu. De sterke en snelle aanvaller kwam voor de rust twee keer in scoringspositie, in beide gevallen miste hij de rust en het overzicht om het net te vinden.

Na de pauze leken ook Colin Kazim-Richards en Jens Toornstra voorin eindelijk een beetje op gang te komen. Uit een vloeiende aanval bracht het duo Manu in stelling. Diens schot zeilde evenwel over de lat. Kort daarna bood Kazim-Richards zijn dartele ploeggenoot opnieuw een grote kans. Deze keer schoot Manu naast.

Na ruim een uur liet de Rotterdamse defensie, met de ook al onzekere nieuweling Rick Karsdorp voor Luke Wilkshire, zich kinderlijk eenvoudig uitspelen. Clubtopscorer Andrej Kramaric kon daardoor, ook met dank aan tegenstander Miquel Nelom, van dichtbij intikken: 1-0. Uit een fraaie vrije trap maakte Toornstra daarna snel weer gelijk (1-1).

Door zwak en naïef verdedigingswerk ging Feyenoord daarna alsnog onderuit. De sluwe Kramaric profiteerde twee keer: 3-1. Karim El Ahmadi, Steenvoorden (lat) en invaller Jean-Paul Boëtius waren daarna nog dicht bij 3-2. (ANP)