Hier is gewoon Picasso bezig onder de huisschilders, dacht ik
"Misschien dat hij op kleinere schaal nog wel eens hoofdtrainer wordt"

"Hier is gewoon Picasso bezig onder de huisschilders, dacht ik"

31-10-2014 07:01
3

David Endt maakte als perschef en als teammanager van Ajax veel mee met Marco van Basten. De man die drie keer Europees voetballer van het jaar en twee keer Wereldvoetballer van het jaar werd is vijftig geworden. In gesprek met NOS kijkt Endt terug.

Endt heeft veel mooie herinneringen aan Van Basten, maar 17 juni 1995 staat met een zwart randje in het dagboek. In San Siro maakte de aanvaller een ereronde, zijn loopbaan was voorbij. "Het heeft mij ook tot tranen toe geroerd. Je voelde dat hij nog zoveel te bieden had. Hij heeft door zijn enkelblessure zo lang met pijn gespeeld. Het moet een vreselijke klap zijn geweest om te moeten stoppen. Het was een moeilijk moment voor het hele Italiaanse voetbal."

Na zijn afscheid als voetballer stapte Van Basten ook direct uit de voetbalwereld, hij ging andere dingen doen. "Het was een vorm van verwerking, denk ik. Echt afscheid nemen van wat hij het liefste deed. Ik kwam hem in die tijd een keer toevallig tegen. Op een gravelveldje op het Olympiaplein was hij aan het voetballen met een mannetje of twaalf. In de stromende regen. Hij vroeg of ik even mee wilde doen. En daar was hij nog aan het dansen. Met één stap de bal over een plas tillen. Het verbaasde mij, maar het maakte mij ook gelukkig. Hier is gewoon Picasso bezig onder de huisschilders, dacht ik."

Endt vraagt zich af wat de toekomst Van Basten nog zal brengen. "Hij heeft met het besluit om assistent te worden zijn eigen carrière onder druk gezet. Clubs kunnen hem nu als een risico zien. Misschien dat hij op kleinere schaal nog wel eens hoofdtrainer wordt. Maar Marco is altijd een man vol verrassingen geweest. Het zou best kunnen dat hij nog eens iets heel anders gaat doen."