Beschadigde FIFA krijgt ook Nederlandse regering op zijn dak na oproep
Nederland heeft een voortrekkersrol binnen de Europese Unie

Beschadigde FIFA krijgt ook Nederlandse regering op zijn dak na oproep

26-11-2014 18:45
2

Ook vanuit de Nederlandse regering wordt de druk op de FIFA opgevoerd. Minister Edith Schippers (Sport) heeft de wereldvoetbalbond opgeroepen het volledige onderzoeksrapport over de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar openbaar te maken.

Nederland heeft een voortrekkersrol binnen de Europese Unie op het terrein van integriteit in de sport en daarom roept Schippers de FIFA op om ‘open en controleerbaar' te zijn.

Diverse voetbalbonden, waaronder de KNVB, eisten al eerder volledige inzage in het 430 pagina's dikke rapport van de Amerikaans jurist Michael Garcia, die de vele beschuldigingen over corruptie bij de toewijzing van beide eindrondes onderzocht. De FIFA bracht alleen een samenvatting van 42 kantjes naar buiten, waarin zowel Rusland en Qatar werden vrijgepleit.

Volgens Garcia heeft de bond een 'onvolledige en verkeerde voorstelling van zaken gegeven'. De FIFA, die vooralsnog niet van plan is te bezwijken voor druk van buiten, zal wel het rapport opnieuw bekijken. Die taak is nu vergeven aan Domenico Scala, hoofd van de financiële toetsingscommissie van de FIFA.