In het kort: Real Madrid kent tegenstander in WK-finale, ernstige blessure Beerens

In het kort: Real Madrid kent tegenstander in WK-finale, ernstige blessure Beerens

17-12-2014 23:39

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

San Lorenzo tegen Real in WK-finale
San Lorenzo mag in de finale om de wereldbeker aantreden tegen Real Madrid. De Argentijnen bedwongen Auckland City woensdagavond in Marrakech in de halve eindstrijd. Dat lukte pas in de verlenging: 2-1. De Zuid-Amerikaanse kampioen kwam in blessuretijd van de eerste helft op voorsprong. De felicitaties waren voor Pablo Barrientos, die dit seizoen is teruggekeerd bij de club na Europese avonturen bij FC Moskou en Catania met tussendoor een paar jaar Estudiantes. Ángel Berlanga, onbekende Spanjaard in Nieuw-Zeelandse dienst, herstelde het evenwicht halverwege de tweede helft. Dat was een verrassing en vooral te danken aan de voorbeeldige vechtlust. In de 93e minuut besliste invaller Mauro Matos het duel alsnog in Argentijns voordeel.

Enkelblessure Beerens lijkt ernstig
Hertha BSC moet het in elk geval komend weekeinde tegen 1899 Hoffenheim stellen zonder Roy Beerens, maar waarschijnlijk langer. De Nederlandse vleugelspits raakte woensdag in de 27e minuut van het duel met Eintracht Frankfurt geblesseerd aan een enkel. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Het duel eindigde in 4-4. “Het ziet er niet best uit”, zei trainer Jos Luhukay na afloop somber. “We vrezen dat het om iets ernstigs gaat.” De coach van de Berlijnse Bundesliga-club gaat ervan uit dat hij donderdag te horen krijgt hoe lang hij zijn landgenoot kwijt is.

Di Maria onttroont Messi
Lionel Messi heeft eens niet met de eer van beste voetballer van het jaar gestreken. Zijn landgenoot Angel di Maria werd woensdag tot Argentijns voetballer van het jaar 2014 gekozen. De sportpers van het Zuid-Amerikaanse land kwam tot die keuze. Di Maria verwisselde deze zomer voor een bedrag van 75 miljoen euro Real Madrid voor Manchester United. De aanvaller veroverde met zijn Spaanse club dit jaar de Champions League en met Argentinië haalde hij de finale van het WK in Brazilië.

Geen troostprijs voor scorende Castelen
Romeo Castelen heeft niet met een troostprijsje afscheid kunnen nemen van het WK voor clubs in Marokko. De oud-Feyenoorder, die dit seizoen RKC Waalwijk inruilde voor Western Sydney Wanderers, opende woensdagavond in de strijd om de vijfde plaats de score tegen ES Sétif al na vijf minuten. Vervolgens moest hij lijdzaam toezien dat de Algerijnen, mede door een eigen doelpunt van Daniel Mullen, het initiatief overnamen en met 2-1 vóórkwamen. Vitor Saba maakte vlak voor tijd een strafschoppenserie noodzakelijk. Daarin miste Sétif driemaal, Sydney vier keer. Castelen keek toe.

Nieuwe bondscoach voor Bulgarije
Ivajlo Petev is de nieuwe bondscoach van Bulgarije. Het bestuur van de nationale voetbalbond besloot de succestrainer van meervoudig landskampioen Ludogorets woensdag unaniem aan te stellen als opvolger van Loeboslav Penev. Die werd vorige maand ontslagen wegens de tegenvallende resultaten in de EK-kwalificatie. Petev (39) stond drie jaar (2010-2013) in Razgrad aan het roer bij Ludogorets en veroverde in die periode tweemaal de Bulgaarse titel. Afgelopen seizoen was hij op Cyprus werkzaam bij AEL Limassol. In zijn 'actieve' carrière voetbalde Petev zelf voor onder meer Litex Lovech.

FIFPro raadt Servië af
De internationale federatie van profvoetballers (FIFPro) raadt een dienstverband in Servië ten zeerste af. De verenigingen daar verkeren in grote financiële moeilijkheden. "Spelers wachten al maanden op hun salaris en hebben daardoor zelf betaalproblemen. Clubs staan op de rand van het faillissement", waarschuwde algemeen directeur Theo van Seggelen. "We hebben momenteel 115 gevallen van het niet nakomen van verplichtingen. En er zijn maar zo'n vijfhonderd profvoetballers in Servië." De FIFPro sprak van een alarmerende situatie. Van acht van de zestien clubs in de Super Liga zijn de bankrekeningen geblokkeerd.

Bayern bindt toptalent
Bayern München heeft toptalent Gianluca Gaudino vastgelegd tot medio 2018. De achttienjarige middenvelder zette woensdag een handtekening onder zijn eerste profcontract bij de 'Rekordmeister', waar hij al sinds 2004 voetbalt. Hij is de zoon van de Duitse oud-international Maurizio Gaudino. 'Junior' mocht van coach Pep Guardiola dit seizoen al een paar maal meedoen in de hoofdmacht. Reservedoelman Tom Starke (33) verlengde zijn aflopende verbintenis bij Bayern met twee jaar tot eind juni 2016.

Club in nood vraagt trainer op te stappen
De Spaanse voetbalclub Getafe wil dat zijn coach Cosmin Contra opstapt. Niet vanwege de slechte resultaten - de club staat keurig in de middenmoot van de Primera División - maar omdat het Chinese Guangzhou R&F de Roemeen voor veel geld wil overnemen. Getafe verkeert in financiële nood.

"Ik ben de enige bij Getafe die een aanbod heeft, ze willen me verkopen aan een Chinese club", vertelde Contra aan lokale media. "Ze willen dat ik de club help. Ik ken de problemen en ben daartoe bereid. Ze bieden me een salaris dat vijf keer hoger ligt dan wat ik bij Getafe krijg." De 39-jarige coach voegde eraan toe dat zijn Spaanse werkgever hem binnen enkele jaren graag ziet terugkeren.

Sturridge viert kerst bij Red Sox
Liverpool-aanvaller Daniel Sturridge brengt de kerstdagen door in Amerika. De Engelsman laat zich door de medische staf van honkbalclub Boston Red Sox aan zijn dijbeenblessure behandelen. Eerder verbleef Sturridge al in Los Angeles. De aanvaller kwam dit seizoen pas drie keer in actie namens Liverpool. In november stond hij op het punt terug te keren, maar tijdens een training liep hij opnieuw een blessure op.

Tegenslag voor Liverpool
De zorgen voor Brendan Rodgers van Liverpool zijn woensdag weer toegenomen. De coach hoorde van zijn medische staf dat verdediger Glen Johnson de komende maand niet inzetbaar is wegens een liesblessure. Die liep de Engelse verdediger zondag op in de eerste helft van het verloren duel met Manchester United (3-0). De 54-voudig international moet naar verwachting de competitiewedstrijden tegen Arsenal, Burnley, Swansea City, Leicester City en Sunderland aan zich voorbij laten gaan. Ook mist hij het duel in de kwartfinale van de League Cup, woensdagavond tegen AFC Bournemouth.

Bijker één duel geschorst
Trainer Henk de Jong van SC Cambuur kan komende zaterdag Lucas Bijker niet opstellen in het Eredivisieduel met PEC Zwolle. De verdediger van de Leeuwarders kreeg dinsdag in de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo een directe rode kaart voor het onderuit trekken van de doorgebroken Thomas Bruns. Bijker accepteerde woensdag het schikkingsvoorstel van één duel schorsing van de aanklager betaald voetbal.

De Kamps akkoord
Joeri de Kamps is akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van één wedstrijd voorwaardelijke schorsing dat de aanklager betaald voetbal hem dinsdag deed. Dat meldde de KNVB woensdag. De middenvelder van NAC Breda kreeg de straf voor zijn stevige kritiek op arbiter Jeroen Manschot in het AD. Die uitlatingen leidden ertoe dat de aanklager een vooronderzoek startte, met het schikkingsvoorstel en de straf als resultaat.

Dispensatie voor Marsman
FC Twente-doelman Nick Marsman kan dispensatie krijgen van de KNVB om uit te komen voor Jong FC Twente. Dat meldt Voetbal International woensdag. De doelman, die zijn basisplek kwijtraakte aan Sonny Stevens, speelde vijftien competitiewedstrijden in het eerste elftal van de Tukkers. Daardoor is hij niet langer speelgerechtigd voor de beloften. In de reglementen van de KNVB is een uitzondering opgenomen voor keepers. FC Twente kan zodoende dispensatie aanvragen voor Marsman, weet het magazine.

Zeven duels schorsing voor Tonev
Celtic-speler Aleksandar Tonev blijft voor zeven duels geschorst. De Schotse voetbalbond verklaarde het beroep van de Bulgaar tegen de straf ongegrond. Tonev zou zich eerder dit seizoen schuldig hebben gemaakt aan racisme tegenover tegenstander Shay Logan (Aberdeen). "Het is het ene woord tegen het andere. Er is geen hard bewijs. Je moet het echt helemaal zeker weten om tot deze beslissing te komen en die zekerheid is er nu niet", zegt een teleurgestelde Celtic-trainer Ronny Deila.

DB spoort Bundesliga aan
De Duitse Spoorwegen (DB) hebben de voetbalclubs in de Bundesliga aangespoord meer te gaan bijdragen aan het vervoer van de fans met de trein. Door het toenemende aantal vernielingen en verstoringen door supporters zijn de kosten aanzienlijk gestegen, liet Gerd Neubeck van DB weten aan het ARD-magazin Report Mainz.

"De clubs moeten verantwoordelijkheid nemen", aldus Neubeck. "Gebeurt dat niet, dan vrees ik dat het snel zal gebeuren dat er geen extra treinen meer beschikbaar zijn. Als niemand bereid is een deel van de kosten op zich te nemen, dan kunnen wij dat op een gegeven moment ook niet meer", ging Neubeck verder. De clubs en DB kwamen in 2012 overeen om meer treinen in te zetten voor het vervoer van de supporters.