Ik zag toen ineens een spandoek van tachtig meter met mijn mobiele nummer erop
Witschge: "Ik wilde altijd iets doen voor het publiek en niet alleen 'tikkies' breed geven"

"Ik zag toen ineens een spandoek van tachtig meter met mijn mobiele nummer erop"

23-01-2015 10:40

Richard Witschge zorgde voor één van de meest veelbesproken momenten tijdens Ajax - Feyenoord ooit. De middenvelder van Ajax hield in 1997 bij een 4-0 voorsprong de bal negen keer hoog aan de linkerzijde van het veld. Die actie is nog regelmatig onderwerp van gesprek.

"Terwijl het voor mij gewoon een voetbalmoment was", zegt de nu 45-jarige Witschge op de officiële website van Ajax. De huidige techniektrainer van de Amsterdammers onkent dat er sprake was van een vooropgezet plan. "Ik was er vooraf niet mee bezig en deed zoals wel vaker iets dat in me opkwam. Ik wilde altijd iets doen voor het publiek en niet alleen 'tikkies' breed geven." De Amsterdamse fans stonden op de banken, hun collega's uit Rotterdam waren niet erg te spreken over de actie van Witschge.

Dat ervaarde de oud-speler toen hij met Ajax op bezoek ging in de Kuip. "Ik zag toen ineens een spandoek hangen van tachtig meter lang met mijn mobiele nummer erop. Gelukkig wonnen we wel. Toen ik vervolgens de bus instapte voor de terugreis naar Amsterdam had ik vierduizend berichten ontvangen op mijn telefoon", zegt de oud-middenvelder, wiens broer Rob in het verleden vijf seizoenen uitkwam voor Feyenoord. En dat terwijl hij zijn doorbraak beleefde bij Ajax.

"Het was voor hem dus een uitgelezen kans naar Feyenoord te gaan"
Witschge heeft nog altijd begrip voor de keuze van zijn broer. "Mijn broer speelde in het buitenland en kon terug naar Nederland. Het was voor hem dus een uitgelezen kans naar Feyenoord te gaan", zegt Witschge, die zelf nooit voor de gevoelige keuze kwam te staan. De kans dat hij in dat geval voor Feyenoord had gekozen, lijkt klein. "Ik denk het niet, maar ik ben ook nooit in die omstandigheid geweest", aldus Witschge in gesprek met Ajax.nl.

Ajax moet zondag in de Amsterdam Arena winnen van Feyenoord om de druk op PSV te houden. De nummer twee van de Eredivisie heeft een achterstand van vier punten op de koploper. "Thuis moeten ze altijd winnen", zegt Witschge, die lovend is over hoofdtrainer Frank de Boer. "Frank is Frank en trekt zijn eigen plan. Hij doet geen gekke dingen. Bovendien was hij altijd al een leider in het veld met een echte winnaarsmentaliteit."

Bekijk hier de veelbesproken actie van Richard Witschge in 1997