In het kort: Zlatan bezorgt PSG zege, kassa rinkelt voor Man United-opponent

In het kort: Zlatan bezorgt PSG zege, kassa rinkelt voor Man United-opponent

25-01-2015 23:14
3

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Paris Saint-Germain boekt benodigde zege
In de Franse competitie heeft Paris Saint-Germain zondagavond moeizaam gewonnen van Saint-Etienne. De titelverdediger zegevierde in de uitwedstrijd met 1-0 door een trefzekere strafschop van Zlatan Ibrahimovic, na een uur. Bij de thuisploeg speelde Ricky van Wolfswinkel negentig minuten. Paris Saint-Germain komt op 44 punten, evenveel als nummer twee Olympique Marseille. Koploper Olympique Lyon staat vier punten voor op beide ploegen, mede dankzij de overwinning van zondag op FC Metz (2-0).

Kassa voor Cambridge United in FA Cup
Cambridge United voelt zich nu al de grote winnaar van het toernooi om de FA Cup. De club uit League Two, het vierde niveau in Engeland, hield het Manchester United van Louis van Gaal tot ieders verrassing vrijdag voor eigen publiek op 0-0 en mag daarom een replay spelen op Old Trafford. Dat betekent dat de kassa pas echt gaan rinkelen voor 'The U's', aangezien het in de FA Cup gebruikelijk is om de tv-gelden en inkomsten uit de kaartverkoop te delen.

De replay in Manchester op Old Trafford levert het bescheiden Cambridge United naar verwachting zo'n één miljoen Britse ponden op, omgerekend 1,3 miljoen euro. "Daarmee kunnen we ons eigen Abbey-stadion opknappen", zei de dolblije voorzitter Dave Doggett zondag in de Sunday Mirror. "We willen er nette toiletten in bouwen, wat barretjes en meer ruimte voor sponsoren." De Engelse voetbalbond FA is nog op zoek naar een geschikte datum voor de replay in de vierde ronde van het meest aansprekende bekertoernooi.

Club Brugge loopt uit
Club Brugge heeft zondagavond de koppositie in de Belgische competitie verstevigd. De lijstaanvoerder versloeg stadgenoot Cercle Brugge met 3-0. Concurrent Anderlecht verloor met 2-0 bij Standard Luik. Daardoor is de marge tussen Club Brugge en de titelverdediger nu vijf punten. Club, met Stefano Denswil en Ruud Vormer in het basisteam, miste eerst nog een strafschop tegen Cercle Brugge. Lior Refaelov kon van elf meter het doel niet vinden. José Izquierdo (twee keer) en Felipe Gedoz kwamen namens de bezoekers wel tot scoren. Bij Cercle Brugge speelde Joey Godee de gehele wedstrijd.

Arsenal maakt geen fout tegen Brighton
Arsenal heeft zondag de vijfde ronde van de FA Cup bereikt door een nipte zege op Brighton & Hove Albion, dat uitkomt op het tweede niveau. De Londenaren, momenteel vijfde in de Engelse Premier League, wonnen de uitwedstrijd aan de Engelse zuidkust met 3-2. Theo Walcott schoot Arsenal al in de tweede minuut op voorsprong tegen de nummer negentien van de Championship, waar Danny Holla de hele wedstrijd speelde.

Mesut Özil bezorgde Arsenal halverwege de eerste helft een comfortabele marge. Na rust bracht Chris O'Grady de spanning terug door de 2-1 binnen te schieten, maar na een uur spelen was het verschil toch weer twee door een volley van Tomas Rosicky. Sam Baldock maakte een kwartier voor tijd de 2-3.

Koploper Juventus wint thuis van Chievo
Koploper Juventus heeft zondag de thuiswedstrijd tegen Chievo in de Italiaanse Serie A met 2-0 gewonnen. Paul Pogba schoot na een uur de openingstreffer binnen en een kwartier later scoorde Stephan Lichtsteiner uit de rebound van een schot van de Fransman. Juventus staat acht punten voor op AS Roma, maar die ploeg kan de achterstand zondagavond weer terugbrengen tot vijf punten bij winst op Fiorentina (uit). Chievo staat achttiende.

West Ham verslaat Bristol City in FA Cup
West Ham United heeft zondag de vijfde ronde van de FA Cup bereikt door de uitwedstrijd tegen Bristol City met 1-0 te winnen. De nummer zeven van de Premier League besliste het duel met de nummer twee van League One (derde niveau) pas in de slotfase. Diafra Sakho scoorde tien minuten voor tijd. De Senegalees kopte bij de tweede paal raak via de onderkant van de lat.

Roda verliest pijnlijk
Roda JC heeft zondag in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard een pijnlijke nederlaag geïncasseerd. De ploeg uit Kerkrade verloor op eigen veld met 1-3 van de veel lager geklasseerde provinciegenoot. Roel Janssen was de gevierde man bij de bezoekers. Hij bracht alle treffers van Fortuna Sittard op zijn naam. In de 86e minuut kwam de Belg Tom van Hyfte nog tot scoren voor de thuisclub, die als nummer drie van de Jupiler League nu op negen punten staat van koploper NEC. Fortuna Sittard belandde door de knappe zege op de veertiende plek.

In de andere Limburgse derby tussen VVV-Venlo en MVV Maastricht zegevierde de thuisploeg met 3-0. Gianluca Nijholt bracht twee treffers op zijn naam voor de ploeg uit Venlo. Jerold Promes nam het derde doelpunt voor zijn rekening. VVV staat op de achtste plaats, MVV is voorlaatste.

Debuut voor Verhoek
Wesley Verhoek begint zondag in Deventer (aanvang 16.45 uur) aan een in meerdere opzichten speciale wedstrijd tegen ADO Den Haag. De 28-jarige aanvaller maakt in De Adelaarshorst als basisspeler zijn debuut voor zijn nieuwe club Go Ahead Eagles. Dat gebeurt uitgerekend tegen de Haagse club waar hij ruim tien jaar geleden zijn loopbaan in het betaald voetbal begon. Go Ahead Eagles nam Verhoek afgelopen week op huurbasis over van Feyenoord.

Lyon verstevigt koppositie
Olympique Lyon heeft zondag de koppositie in de Franse Ligue 1 verstevigd met een thuiszege op FC Metz. Lyon won met 2-0 van de degradatiekandidaat door een benutte strafschop van Alexandre Lacazette na een half uur spelen en een goal van Corentin Tolisso in de slotfase. Guido Milan kreeg rood voor de overtreding waarmee hij de penalty veroorzaakte.

Lyon heeft vier punten voorsprong op Olympique Marseille en ook Paris Saint-Germain kan tot op vier punten komen bij winst in de uitwedstrijd tegen nummer vier Saint-Étienne zondagavond. FC Metz zakt door het verlies naar de degradatieplaatsen, omdat concurrent Evian Thonon Gaillard gelijktijdig thuis won van FC Toulouse, dat nu zeventiende is. Het werd 1-0 door een vroege goal van Adrien Thomasson. Pavle Ninkov van Toulouse kreeg na een uur rood wegens het neerhalen van een doorgebroken speler.

De Vrij ziet clubtopscorer wegvallen
SS Lazio moet het lange tijd stellen zonder Filip Djordjevic. De Servische spits heeft zaterdag in de gewonnen competitiewedstrijd tegen AC Milan (3-1) een zware enkelblessure opgelopen. Djordjevic kwam een kwartier voor tijd in het veld voor Miroslav Klose, maar ging binnen tien minuten per brancard al weer naar de kant. In eerste instantie werd gedacht aan een verzwikte enkel, maar uit nader onderzoek bleek zijn rechterenkel gebroken te zijn. De Servische international gaat op korte termijn onder het mes.

Djordjevic (27) maakte dit seizoen zeven doelpunten voor Lazio in de Serie A, waarmee hij gedeeld clubtopscorer is. Mede door zijn productiviteit staat de ploeg van de Nederlandse verdedigers Stefan de Vrij en Edson Braafheid op de derde plaats, achter Juventus en AS Roma.

Tweede 0-0 ooit
Voor de tweede keer in de lange historie van de klassieker heeft de confrontatie zondag tussen Ajax en Feyenoord geen doelpunten opgeleverd (0-0). In de 176 voorgaande confrontaties tussen de clubs uit Amsterdam en Rotterdam werd slechts één keer niet gescoord, zo zocht databureau Infostrada uit. Dat was op 28 oktober 1978 in Amsterdam.

Ajax won eerder dit seizoen in De Kuip met 1-0, wat betekent dat Feyenoord in beide klassiekers niet heeft gescoord. De laatste keer dat dit gebeurde, was in het seizoen 1997-1998 (4-0 en 0-1). Ajax maakte in de laatste 35 thuiswedstrijden tegen Feyenoord in competitieverband altijd een doelpunt. In 1978, tijdens de enige voorgaande 0-0, gebeurde dat voor het laatst niet. Frank de Boer is in Amsterdam nog altijd ongeslagen tegen Feyenoord. Als speler (acht overwinningen, één gelijkspel) en trainer (drie zeges, twee remises) verloor hij voor eigen publiek nog geen competitieduel met de Rotterdamse ploeg.

Protest van Iran tegen Irak weggewuifd
Irak kan vooralsnog maandag in de halve finales van de Azië Cup aantreden tegen Zuid-Korea. De Aziatische voetbalbond AFC wees zondag een protest van Iran van de hand. Iran had een officiële klacht neergelegd na de kwartfinale op vrijdag, die aartsrivaal Irak won na strafschoppen. Volgens de Iraniërs had Irak een niet-speelgerechtigde voetballer opgesteld. Middenvelder Alaa Abdul-Zahra zou nog geschorst zijn wegens een positieve dopingtest. De AFC kwam zondag bijeen in Sydney om zich over het protest te buigen en oordeelde in het voordeel van Irak. Iran kan nog tegen het besluit in beroep gaan.