In het kort: Morata redt Juventus, opvolger Menzo ook weg bij Lierse

In het kort: Morata redt Juventus, opvolger Menzo ook weg bij Lierse

28-01-2015 23:06
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Juve halve finalist dankzij Morata
Juventus heeft woensdag op het nippertje de halve finales van de Coppa Italia bereikt. Invaller Alvaro Morata bezorgde de landskampioen een minuut voor tijd de zege op Parma, 0-1. Eerder dit seizoen rekende Juventus in de competitie nog met 7-0 af met het zieltogende Parma. Bij die ploeg leverde sterspeler Antonio Cassano dinsdag nog zijn contract in, uit onvrede over de gang van zaken. Zonder de international kwam Parma stukken beter voor de dag, maar een stunt werd door toedoen van Morata voorkomen. (ANP)

Na Menzo ook opvolger weg bij Lierse
Bij de Belgische eersteklasser Lierse SK is het dit seizoen een komen en gaan van trainers. Eind augustus moest oud-doelman Stanley Menzo plaatsmaken vanwege de slechte resultaten. Met zijn opvolger Slavisa Stojanovic ging het niet veel beter. De 45-jarige Sloveen diende woensdag zijn ontslag in bij de hekkensluiter. De technisch jeugdcoördinator Herman Helleputte keert terug als hoofdcoach. Hij gaat samen met beloftentrainer Olivier Guillou proberen om Lierse SK op het hoogste niveau te houden. (ANP)

Bekerduel Roda - Excelsior kwartier uitgesteld
De wedstrijd in de kwartfinales van de KNVB-beker tussen Roda JC en Excelsior begint niet om 18.30 uur maar om 18.45 uur. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer besloot de aftrap in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade met een kwartier uit te stellen omdat beide ploegen vanwege onweer de warming-up moesten onderbreken.

FIFA maakt kandidaten later bekend
Michael van Praag weet donderdag rond middernacht nog niet wie het tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA nog meer tegen Sepp Blatter gaan opnemen. De wereldvoetbalbond maakt pas later bekend welke kandidaten zich op tijd met de steun van vijf nationale bonden in Zürich hebben gemeld. "Dat komt omdat brieven een tijdje onder weg kunnen zijn", meldt een woordvoerder van de FIFA. "We moeten dus het poststempel van de brieven controleren." De deadline voor de aanmelding loopt in de nacht van donderdag op vrijdag af.

Willem II verlengt met 'bepalende speler'
De Belgische middenvelder Stijn Wuytens voetbalt ook volgend seizoen voor Willem II. Het contract van de 25-jarige Wuytens is met een jaar verlengd. De oud-speler van PSV en De Graafschap speelt sinds de zomer van 2013 voor de promovendus. Ook zijn jongere broer Dries staat in Tilburg onder contract. Coach Jurgen Streppel is tevreden dat Wuytens de club nog een jaar trouw blijft. "Hij is een bepalende speler die de lijnen uitzet en de kwaliteiten heeft om het team te dragen. Dat mag hij de komende tijd laten zien."

AZ bindt aanvoerder
AZ heeft woensdag Pantelis Hatzidiakos vastgelegd. Het achttienjarige talent uit de eigen jeugdopleiding zette zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2017. Hatzidiakos is de aanvoerder van AZ onder 19 en jeugdinternational van Oranje onder 18 en bezit tevens de Griekse nationaliteit. "We zien het absoluut in hem zitten", aldus technisch manager Earnest Stewart op de clubsite. "Dat kwam duidelijk naar voren in januari, toen hij met de A-selectie op trainingskamp naar Portugal mocht. Hij is een leiderstype. Het is nu aan hem om de stap naar het eerste elftal te maken, net zoals veel eigen jeugdspelers dat momenteel doen."

Newcastle doet zaken met Roma
AS Roma heeft Mapou Yanga-Mbiwa definitief overgenomen van Newcastle United. De Franse international met Afrikaanse roots werd al gehuurd door de Italiaanse club waarvoor hij inmiddels twintig wedstrijden speelde. Contractueel was vastgelegd dat bij dat aantal sprake zou zijn van een transfer. Volgens Britse media is met de overgang een bedrag van ruim zeven miljoen euro gemoeid. De 25-jarige verdediger kwam in januari 2013 over van Montpellier. Voor Newcastle kwam hij 46 keer in actie.

Mourinho moet 33.000 aftikken
José Mourinho moet de Engelse voetbalbond FA een boete van 25.000 pond (33.000 euro) betalen voor zijn kritiek op de arbitrage. De manager van Chelsea kwam in opspraak na de wedstrijd tegen Southampton eind december (1-1). Hij was toen woedend op scheidsrechter Anthony Taylor die in zijn ogen Chelsea zwaar benadeelde en repte zelfs van een samenzwering tegen zijn team. De tuchtcommissie van de FA betitelde woensdag zijn uitlatingen als onfatsoenlijk en nadelig voor de reputatie van voetbal.

Mourinho maakte zich vooral druk om de gele kaart die arbiter Taylor aan Cesc Fabregas gaf voor een overdreven buiteling binnen de zestien meter. “Een schandalige beslissing, want het was overduidelijk een penalty. Dat kon iedereen zien; het was een strafschop van het formaat Big Ben”, brieste de manager na de wedstrijd.

De Jong transfervrij
Marcel de Jong en FC Augsburg zijn uit elkaar. Het nog tot medio 2016 lopende contract van de Canadese voetballer met Nederlandse roots is na onderling overleg ontbonden. De verdediger kan nu in alle vrijheid op zoek naar een nieuwe club. De Jong, oud-speler van Roda JC, kwam dit seizoen slechts één keer in actie voor Augsburg, dat uitstekend meedraait in de Duitse Bundesliga. De 28-jarige linkspoot speelde sinds 2010 voor Augsburg, waar international Paul Verhaegh onder contract staat. De Jong kwam tot nu toe 31 keer uit voor de nationale ploeg van Canada.

Feyenoord in uitverkocht huis
Feyenoord speelt donderdag 26 februari in een uitverkocht huis tegen AS Roma. Woensdagochtend werden de laatste kaarten voor de Europa League-kraker in de verkoop gedaan door de Rotterdammers. Binnen een halfuur waren de laatste kaarten voor de return verkocht. De Kuip is daarom tot de nok toe gevuld voor de confrontatie tegen de sterke Italianen.


Heiligschennis bij Real Madrid

De kans is groot dat de vrees van veel Real Madrid-fans uit gaat komen. Florentino Perez, voorzitter van De Koninklijke, staat op het punt een monsterdeal te sluiten met een delegatie uit de Verenigde Arabische Emiraten. In ruil voor een kapitaalinjectie van vijfhonderd miljoen euro wordt de 'heilige' naam van het Estadio Santiago Bernabeu ingeruild voor een gesponsorde naam, meldt Marca. Het is de bedoeling dat de thuishaven van Real vanaf volgend seizoen Abu Dhabi Bernabeu heet.

Zaakwaarnemer boert weer beter
Het vak van zaakwaarnemer blijft een uitstekende manier om snel veel geld te verdienen. The Guardian maakt woensdag bekend dat de spelersmakelaars in het jaar 2014 in totaal 236 miljoen euro hebben overgehouden aan transferdeals. De laatste drie jaar is de beloning voor zaakwaarnemers iedere keer met ongeveer 27 procent gestegen. Vooral Engelse clubs zijn debet aan de steeds beter gevulde zakken van onder meer Mino Raiola en Jorge Mendes.

Fabregas vraagteken
Het is de vraag of Cesc Fabregas komende zaterdag inzetbaar is tijdens de Engelse topper tussen Chelsea en Manchester City. De Spaanse middenvelder viel in de League Cup-wedstrijd tegen Liverpool (1-0) uit met een hamstringblessure. José Mourinho weet niet of hij tegen City een beroep kan doen op Fabregas. Ook Filipe Luis en Branislav Ivanovic kwamen niet ongeschonden uit de strijd dinsdagavond.

Ferguson verdient 130.000 per dag
Sir Alex Ferguson stopte anderhalf jaar geleden als manager van Manchester United, maar de Schot is nog steeds nauw betrokken bij de grootmacht. Als 'global ambassador' verdient hij bovendien een aardig zakcentje. Ferguson streek ongeveer 2,4 miljoen euro op in de laatste acht maanden. In totaal werkte hij nog geen dertig dagen, waardoor hij uitkomt op 130.000 euro per werkdag.