Kraay gaf gouden tip aan PSV: beloning van 16.000 euro voor oud-voetballer
"Je moet Ruud halen, anders is-ie weg"

Kraay gaf gouden tip aan PSV: beloning van 16.000 euro voor oud-voetballer

01-03-2015 16:39
4

Hans Kraay jr. heeft jaren geleden 18.000 dollar (zo’n 16.000 euro) verdiend aan Ruud van Nistelrooy. Dat onthulde de analyticus zondag bij de Tafel van de Kees op FOX Sports.

Kraay werd beloond voor de gouden tip, die hij in 1998 gaf aan PSV. De Eindhovenaren namen Van Nistelrooy destijds voor twaalf miljoen gulden over van sc Heerenveen, een recordbedrag voor een binnenlandse transfer.

In de voorbereiding op de toptransfer heerste er bij PSV wat twijfel over de kwaliteiten van Van Nistelrooy, maar Kraay nam die weg door een gesprek aan te knopen met de toenmalige voorzitter Harrie van Raaij. Om een overstap naar Anderlecht of Glasgow Rangers te voorkomen belde Kraay naar Van Raaij met de mededeling dat hij Van Nistelrooy zo snel mogelijk moest halen.

"Je moet Ruud halen, anders is-ie weg", zei de amateurtrainer. En zo geschiedde. Van Nistelrooij maakte veel indruk in Eindhoven en na drie jaar werd hij voor 67 miljoen gulden weggekocht door Manchester United. Na die transfer werd Kraay beloond door Van Raaij. "'Kom eens even langs', zei hij. Gaf hij me 18.000 dollar", vertelt Kraay. "Die had ik verdiend omdat ik hem Ruud had laten halen."