Doelman Nederlands elftal geniet van druk: Ik heb liever een heksenketel
"Ik heb het geluk dat ik redelijk allround ben"

Doelman Nederlands elftal geniet van druk: "Ik heb liever een heksenketel"

27-03-2015 08:34

Op 15 oktober 2013 speelde Nederland in Istanbul tegen Turkije. Jasper Cillessen bewaart goede herinneringen aan dat duel. Het was zijn tweede duel, maar het voelde als zijn debuut.

"Turkije uit was – na 45 minuutjes in het oefenduel in Indonesië – eigenlijk mijn eerste echt grote interland", zegt Cillessen in De Telegraaf. "Het was redelijk onverwacht dat ik keepte. Op de ochtend van de wedstrijd hoorde ik aan het ontbijt dat Michel (Vorm, red.) te veel last van zijn hand had en ik onder de lat zou staan."

Cillessen kan zich het duel in Turkije nog goed herinneren. "Het was een wedstrijd in een bomvol stadion, met een fantastisch Turks publiek. Voor en aan het begin van de wedstrijd waren de fans tegen ons. Maar we gingen onder gejuich en met een applaus van het veld. Het was geweldig om mee te maken dat ze van ons voetbal hadden genoten. Persoonlijk kan ik ook op een goede wedstrijd terugkijken."

De teller staat inmiddels op twintig interlands. Zelf kan hij echter moeilijk inschatten welke stappen hij sindsdien heeft gemaakt. "Sindsdien heb ik meer ervaring. Maar het is de vraag of ik daardoor een betere keeper ben geworden. Voor mijn gevoel ben ik wel wat rustiger. Wat mijn verbeterpunten zijn? Ik kan overal in groeien, omdat ik nog lang niet daar ben waar ik wil zijn. Ik heb het geluk dat ik redelijk allround ben. Maar dat betekent ook dat je alles kunt en moet verbeteren."

Zaterdag wacht dus een nieuw duel met Turkije. Een wedstrijd waar de druk groot is, gezien de stand in groep A van de kwalificatiereeks voor het EK. "Maar ik hou daar wel van. Zo baalde ik ook in Polen dat we met Ajax tegen Legia Warschau in een leeg stadion speelden. Ik heb liever een heksenketel. Daar geniet ik van."