Oranje opgelet: de sterke en zwakke punten van Turkije
Waar liggen de kansen voor Oranje? En de bedreigingen?

Oranje opgelet: de sterke en zwakke punten van Turkije

27-03-2015 11:00

In een uitverkochte Arena speelt het Nederlands elftal zaterdagavond de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Om een goed beeld te krijgen, brengt VoetbalPrimeur de sterke en zwakke punten van de aanstaande tegenstander in kaart.

Turkije is net als Oranje matig begonnen aan de EK-kwalificatiereeks en staat er zelfs nog beroerder voor. De ploeg van bondscoach Fatih Terim verloor net als het Nederlands elftal van IJsland en Tsjechië, kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Letland en won alleen van Kazachstan. Met slechts vier punten op zak moeten de Turken in Amsterdam winnen om het EK van volgend jaar in Frankrijk weer in beeld te krijgen.

Sterke punten

Spion Kazim
Iemand die het land daarbij zou kunnen helpen is Colin Kazim-Richards. De spits speelt sinds dit seizoen in de Eredivisie en werd door zijn goede prestaties in dienst van Feyenoord voor het eerst in ruim twee jaar tijd weer opgeroepen voor het nationale team. De Turken zullen ongetwijfeld gebruik maken van de kennis van Kazim, die vooral zijn Feyenoord-ploeggenoten Jordy Clasie en Kenneth Vermeer goed kent. Daarnaast kan hij als stormram voor gevaar zorgen. Oppassen geblazen voor de onberekenbare spits.

Grote steun
De KNVB maakte deze week vol trots bekend dat de Arena zaterdagavond afgeladen vol zit, maar het is de vraag of in oranje uitgedoste supporters in de meerderheid zijn. Waar Turkije ook speelt, de ploeg speelt nagenoeg altijd een thuiswedstrijd door de gigantische steun van 'buitenlandse' landgenoten. Het voetbalmaffe land met bijna tachtig miljoen inwoners snakt bovendien naar nieuw voetbalsucces, na de derde plaats op het WK van 2002 en het bereiken van de halve finales bij het EK 2008.

Rentree van vrije trappenkoning
Hakan Calhanoglu is er voor het eerst sinds lange tijd weer bij en dat is slecht nieuws voor Oranje. De aanvallende middenvelder is wekelijks de uitblinker bij Bayer Leverkusen en beschikt met zijn vrije trap over een dodelijk wapen. Hij zal extra gemotiveerd zijn door het feit dat hij de afgelopen twee jaar niet werd opgeroepen door Terim, na de beruchte pistoolrel. Calhanoglu werd samen met team- en landgenoot Omer Toprak met een vuurwapen bedreigd door Töre en diens vrienden. Terim probeerde de affaire stil te houden, maar vorig jaar kwam de bizarre ruzie binnen de Turkse ploeg alsnog naar buiten. Calhanoglu zal gebrand zijn op revanche.

Zwakke punten

Absentie Arda
In Amsterdam moet zaterdagavond de ommekeer komen voor Turkije, dat het echter wel moet zien te rooien zonder de grote ster. Arda Turan kreeg in de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan een gele kaart en is geschorst voor cruciale duel met Oranje. Een grote aderlating voor Terim en zijn spelers, die de grillen van Arda goed hadden kunnen gebruiken tegen Oranje. De spelmaker is een vaste waarde in de vechtmachine van Atlético Madrid en was dit seizoen alweer goed voor drie goals en zes assists.

Lekke defensie
De Turken hebben weinig moeite met scoren, maar verdedigend is het de laatste jaren vrij wankel. In de laatste vijf interlands kreeg de ploeg elf tegengoals om de oren. Pijnlijk was de kansloze 3-0 nederlaag bij IJsland. De Turken kunnen bovendien geen beroep doen op Ömer Toprak door de genoemde pistoolaffaire én er staat een nieuwe doelman onder de lat. Volkan Demirel is niet meer beschikbaar, nadat hij eind vorig jaar tijdens de warming-up voor het duel met Kazachstan werd beledigd door Turkse fans. De kwade goalie trok zijn handschoenen uit en stopte per direct als international.

Meer hart dan verstand
Met Terim voor de derde keer aan het roer hoopt Turkije op betere tijden. De 61-jarige voetbalkeizer, die eerder bij Galatasaray, Fiorentina en AC Milan grote successen vierde, heeft de magie uit zijn vorige periode echter nog niet kunnen terugbrengen. De Turken voetballen meer vanuit het hart dan met hun verstand. Individueel kunnen ze allemaal geweldig voetballen, maar Terim heeft er (nog) geen hecht team van kunnen maken.

Slechte statistieken tegen Oranje
De statistieken uit het recente verleden spreken niet bepaald in het voordeel van Turkije. Nederland was de afgelopen achttien jaar zes keer de tegenstander en slechts één keer werd er gewonnen (in 1997, met 1-0). De vijf daaropvolgende ontmoetingen eindigden achtereenvolgens in twee remises en drie nederlagen. In geen van die vijf wedstrijden kwam Turkije tot scoren. De vier opgeroepen spitsen Burak Yilmaz, Mevlut Erding, Umut Bulut en Kazim moeten daar verandering in brengen.