Succesformule Ajax uit 1995: 'Het was vernieuwend, ook voor ons'
"Ja, hij kan erg doortastend zijn"

Succesformule Ajax uit 1995: 'Het was vernieuwend, ook voor ons'

27-03-2015 15:08
3

Winston Bogarde werkte in de jaren negentig onder Louis van Gaal bij Ajax en FC Barcelona. De oud-verdediger is vol lof over de coach van Manchester United en denkt dat Van Gaal op termijn een prima manager is voor de Mancunians.

Bogarde denkt dat Van Gaal op Sir Alex Ferguson lijkt als trainer. "Ja, hij kan erg doortastend zijn. Hij is de juiste persoon voor die club. Hij heeft dezelfde autoriteit als Ferguson, maar we moeten hem de tijd gunnen, omdat Ferguson er ook jaren zat en succesvol bleek."

"Ik denk dat Van Gaal ook succesvol gaat worden", stelt Bogarde vervolgens in The Guardian. "Het gaat hem tijd kosten, zowel om aan de Engelse manier van denken als de manier van voetbal te wennen. Overal waar hij is geweest, of het Spanje, Nederland of Duitsland is, is hij succesvol geweest - bij de grootste clubs ter wereld. Het gaat hem hier ook lukken."

De hoofdpersoon wil graag als manager terugkeren in de voetballerij en blikt voor de gelegenheid terug op het Ajax dat in 1995 de Champions League won. "We speelden aanvallend, dominant, naar voren toe. Het was iets dat vernieuwend was. Met drie verdedigers spelen, met veel ruimte, was nieuw, ook voor ons. Het was zijn (Van Gaals, red.) visie en hij heeft het geweldig gedaan, vond de juiste speler voor de juiste positie. Ik heb veel van hem geleerd."