'Echte Ajacied' kent 'clubtrouw': Hij kon voor veel geld naar het buitenland
"Gebaseerd op hoop zeg ik: de sterren moeten goed staan"

'Echte Ajacied' kent 'clubtrouw': "Hij kon voor veel geld naar het buitenland"

24-05-2015 12:34

Het is op 24 mei 2015 precies twintig jaar geleden dat Ajax de felbegeerde Champions League-trofee won. David Endt, voormalig teammanager van Ajax, kijkt met veel genoegen terug op dat moment. Hij heeft het onder meer over de broertjes De Boer, de wil om te winnen en mannen als Frank Rijkaard en Danny Blind.

Ajax profiteerde in die tijd van het feit dat ook spelers zonder contract nog geld moesten kosten, meent Endt in gesprek met Het Parool. "Niemand had echt in de gaten dat de De Boertjes zo goed waren, dat Seedorf zo goed was, dat Kluivert zo goed was. Nu worden spelers al weggehaald voordat ze bij het eerste elftal zitten", weet de voetballiefhebber. Wat ook een grote rol speelde, was de aanwezigheid van 'volwassen spelers'. "Rijkaard en Blind waren enorm belangrijk. Zij zorgden ervoor dat nuances en details in positieve zin doorsloegen op belangrijke momenten."

"Doordat ze veel wedstrijden op hoog niveau hadden gespeeld, hadden zij daar feeling voor", weet Endt. Op Blind ging hij door: "Hij was ook een speler die voor veel geld naar het buitenland kon, maar bleef, door een mix van clubtrouw en het romantische idee van succes hebben met je club bij Ajax. Dat was voor hem veel mooier dan heel veel geld pakken in bijvoorbeeld Japan. Die mentaliteit is aan slijtage onderhevig. Winnen met Ajax was een doel, nu is Ajax een middel om naar andere clubs in Europa te gaan."

Zal er nog een keer een Nederlandse club op het podium staan met de 'cup met de grote oren' in handen? "Gebaseerd op hoop zeg ik: de sterren moeten goed staan, je hebt er een beetje geluk bij nodig. Het zou fantastisch zijn als dat zou lukken met een trainer als Frank de Boer, iemand met Ajax-genen. Maar in het huidige tijdsgewricht wordt het steeds moeilijker."