Soeverein Ajax speelt tegen ADO wél aantrekkelijk en blijft foutloos

30-08-2015 14:20
49

Ajax gaat als koploper van de Eredivisie de interlandbreak in. De Amsterdammers, die ADO Den Haag oprolden (4-0), moeten alleen nog even afwachten of het die status moet delen met Feyenoord.

Wout Stravers
AMSTERDAM

Ajax kende een zorgeloze middag in de slecht gevulde Arena. De Amsterdammers zaten al snel op rozen. Binnen twintig minuten stond er een 2-0 voorsprong op het bord. Eerst schoot El Ghazi in de dertiende minuut raak op aangeven van Klaassen (1-0), zes minuten later waren de rollen omgedraaid en rondde Klaassen af (2-0). Vooral bij het eerste doelpunt stond de halve ADO-defensie te slapen.

Blessurezorgen
Ajax speelde zondag in dezelfde formatie als donderdag tegen Jablonec FK (0-0). Al in de tweede minuut moest Mitchell Dijks echter afhaken. Hij greep naar zijn lies en werd vervangen door Nick Viergever, die centraal ging spelen. De voor Oranje opgeroepen Jaïro Riedewald werd daardoor linksachter.

Riedewald kreeg met Ruben Schaken de meest bedrijvige ADO-aanvaller tegenover zich. De oud-Feyenoorder leverde meerder gevaarlijke voorzetten af, maar spits Mike Havenaar wist die niet tot doelpunt te promoveren. Dat lag ook aan Jasper Cillessen. De Ajax-goalie kreeg in de eerste helft de handen van het Ajax-publiek op elkaar na een schitterende reflex. Mochten er scouts van Manchester United aanwezig zijn geweest, dan kreeg Cillessen een plusje achter zijn naam.

El Ghazi topscorer
Ook in de tweede helft hield de doelman zijn doel schoon, waardoor hij de eerste competitiemaand zonder tegentreffer afsluit. Het is voor Ajax pas de tweede keer in de clubgeschiedenis dat dat lukt. Cillessen zag bovendien dat de veldspelers hun plicht deden. Na 56 minuten werd de wedstrijd volledig in het slot gegooid toen Joël Veltman op aangeven van de prima spelende Nemanja Gudelj raak kopte (3-0). El Ghazi bood de Ajax-fans daarna nog wat extra vertier. Hij tikte binnen na goed werk van Arek Milik en werd zo weer alleen topscorer in de Eredivisie.

De cijfers van het de afgelopen weken flink bekritiseerde Ajax zijn na vier wedstrijden indrukwekkend: vier wedstrijden gespeeld, twaalf punten, twaalf doelpunten voor, nul tegen. Daar zal in de Arena geen enkele supporter over mopperen.