FC Twente hangt zware straf boven het hoofd: mogelijk gedwongen degradatie

FC Twente hangt zware straf boven het hoofd: mogelijk gedwongen degradatie

24-11-2015 16:09
72

De deal met investeringsmaatschappij Doyen Sports kan voor FC Twente weleens grote gevolgen gaan hebben. Dinsdag lekten documenten uit waaruit sterk lijkt dat het beleid bij de club wordt gevoerd door een derde partij.

Dat is verboden en op een dergelijke constructie staat volgens Quote een zware straf. Een geldboete, transferverbod en zelfs degradatie behoren tot de mogelijkheden. In de overeenkomst tussen Doyen en FC Twente valt een aantal dingen op: de club moet een bod op een speler accepteren als dat bod gelijk of beter is dan de minimum marktwaarde van de speler, als die speler zijn consensus heeft gegeven.

Doet FC Twente dat niet, dan moet het Doyen compenseren met een bedrag gelijk aan het percentage van het aandeel dat de investeringsmaatschappij in de speler heeft. En ook als het bod boven de vijftig procent van de minimum marktwaarde van de speler ligt, moet FC Twente een compensatie betalen bij het afwijzen van dat bod. Bovendien moeten spelers als Kyle Ebecilio en Shadrach Eghan voor volgend jaar 14 november verkocht hebben, anders krijgt de club een boete.

Advocaat Roberto Branco Martins verwacht in gesprek met Quote een zware straf voor FC Twente. "Als dit allemaal klopt dan is de kans groot dat er een flinke sanctie gaat volgen, vanuit de KNVB of de FIFA. Een goede mogelijkheid is twee achtereenvolgende jaren geen transfers mogen doen. Maar ook een geldboete en zelfs gedwongen degradatie zijn een mogelijkheid."

Ook de KNVB krijgt ervan langs van de advocaat, die is gespecialiseerd in 'third party ownership'. "Als de KNVB weet heeft gehad van dit contract dan is het ook de vraag of er iemand bij de controle heeft zitten slapen. Men weet donders goed dat dit soort contracten niet door de beugel kan. Het kan zijn dat er een versie is gedeponeerd bij de KNVB, terwijl tussen partijen een andere versie gold."