Ajax reddingsboei Nederland: Turkije nadert op coëfficiëntenlijst

Ajax reddingsboei Nederland: Turkije nadert op coëfficiëntenlijst

27-11-2015 09:25
13

De uitschakeling van zowel AZ als FC Groningen in de Europa League kan Nederland duur komen te staan. Nederland dreigt namelijk de tiende plek op de coëfficiëntenlijst van de UEFA te verliezen aan Turkije. Inmiddels is het gat door de Turken verkleind tot slechts een half punt.

Het verschil was twee maanden geleden nog ruim een punt, maar door de slechte Europese prestaties van Nederlandse clubs, komt Turkije dichterbij. Opvallend is dat Ajax nog met het Turkse Fenerbahçe verwikkeld is om een plaats voor de knock-outfase van de Europa League. Als Ajax, mede dankzij een wonder, overwintert in Europa kan Nederland weer iets uitlopen.

Voor Nederland dreigt dan ook de elfde plaats op de ranglijst, die op basis van de afgelopen vijf jaar wordt bepaald. Nederland moet bij de beste twaalf landen staan om recht te maken op een direct ticket voor de Champions League. Anders moet de Nederlandse kampioen van het seizoen 2016/’17 in het jaar 2017/’18 mogelijk in de voorronde spelen van de Champions League. Het verschil met nummer dertien Tsjechië is echter groot: drie punten.