Rechtszaak tegen Feyenoorders begonnen: eis voor poging tot doodslag

Rechtszaak tegen Feyenoorders begonnen: eis voor poging tot doodslag

27-11-2015 11:38
10

De rechtszaak naar aanleiding van de rellen in Rome voorafgaand aan het Europa League-duel tussen AS Roma en Feyenoord is vrijdag van start gegaan. De officier van justitie legt de schuld volledig bij de Rotterdamse fans. Er staan in de zaak 44 supporters terecht.

In de rechtszaal werden beelden getoond van de ongeregeldheden in Rome. "De beelden spreken voor zich. Het begint met de troep die in de fontein wordt gegooid. Supporters moesten weg, maar een deel weigerde. Het was niet de Italiaanse politie die als eerste geweld gebruikte", zei de officier volgens RTV Rijnmond.

De ontruiming van het plein was volgens hem 'kalm' en 'geweldloos'. "Supporters komen niet in het nauw als ze flessen gooien. ME komt dan pas met charges ter bescherming van henzelf. Er was geen escalatie door toedoen van de politie, die handelde uit zelbescherming."

De rechtbank doet 11 december uitspraak over de 44 zaken. Het Openbaar Ministerie heeft in één geval poging tot doodslag ten laste gelegd na het gooien vuurwerk, in de andere gevallen spreekt het OM van openbare geweldpleging. Het proces tegen de Feyenoord-fans duurt in totaal vier dagen.