Als je er eenmaal bent, wil je ook gewoon de beste van de wereld zijn

"Als je er eenmaal bent, wil je ook gewoon de beste van de wereld zijn"

28-11-2015 19:56

Precies twintig jaar geleden stond Ajax eenzaam aan de top. In Tokio werden de mannen van Louis van Gaal gekroond tot het beste clubteam van de wereld. Na strafschoppen werd het 4-3. Ronald de Boer blikt terug in gesprek met Helden Online.

"Op de dag van de wedstrijd ging alles zoals gewoonlijk. De usual things die je doet als Louis van Gaal je trainer is: rust pakken, de wedstrijdbespreking, een wandelingetje, een goede sportmaaltijd", begint hij. "Als je er eenmaal bent, na zo lang reizen, wil je ook gewoon de beste van de wereld zijn. We wilden laten zien dat we Zuid-Amerika konden verslaan en gingen daar vol voor. Dat lieten we op het veld ook zien. Het voetbal was niet geweldig, maar we waren wel beter. Zij waren alleen maar aan het tegenhouden en schoppen."

Na de winnende penalty van Danny Blind was het feest in het Amsterdamse kamp. "Ik weet het laatste fluitsignaal nog. Dat was een flinke ontlading. Er waren niet echt veel supporters meegekomen, waardoor we de vreugde niet met fans en familie konden delen. We hebben ‘s avonds een klein feestje gevierd met de spelers."

"De terugreis verliep niet helemaal zonder problemen. We waren al een paar uur onderweg en ik sliep half toen ik hoorde: ‘Sorry maar door omstandigheden moeten we terugkeren naar Tokio.’ Ik dacht: huh, wat? We waren al halverwege Rusland toen bleek dat we niet over Russisch grondgebied mochten vliegen omdat we geen toestemming hadden, of zoiets. Als je gewonnen hebt, kan je zoiets gelukkig hebben."