Klassieker-rapport: Elia is het helemaal kwijt, twee uitblinkers bij Ajax

Klassieker-rapport: Elia is het helemaal kwijt, twee uitblinkers bij Ajax

07-02-2016 14:55
20

Ajax kwam zondagmiddag ten koste van Feyenoord als winnaar uit de bus in een meeslepende editie van de Klassieker. VoetbalPrimeur was erbij en maakt rapport op.

Jasper Cillessen - 6,5: Kon de 0-1 niet voorkomen, terwijl de schuiver van Toornstra niet onhoudbaar leek. Redde aan het einde van de eerste helft goed op een schot van Vilhena en had in het vervolg niet heel veel meer te doen.

Joël Veltman - 7,5: De gelegenheidsrechtsback stond zijn mannetje zowel verdedigend als aanvallend. Ging een paar keer mee naar voren en stichtte een aantal keer ook gevaar voor het Feyenoord-doel. Verloor bovendien geen duel.

Mike van der Hoorn - 6,5: Mocht weer eens beginnen in de basiself en bleef overeind in een levendige Klassieker. Kuyt, Basacikoglu en in de slotfase Kramer hadden weinig te vertellen tegen Van der Hoorn.

JaÏro Riedewald: Moest al vroeg met een blessure van het veld. Speelde te kort voor een beoordeling.

Mitchell Dijks - 6,5: Kwam veel op, maar lang niet elke voorzet was gevaarlijk. Hield zich prima staande, zonder écht te imponeren. Een dikke voldoende.

Nemanja Gudelj - 5: Als een volleerde Jaap Stam mikte hij de bal huizenhoog over, waardoor Ajax tot de negentigste minuut moest wachten tot de drie punten binnen waren. Gudelj speelde verder ook niet groots.

Riechedly Bazoer - 7: Een slordige wedstrijd van zijn kant, maar had aan één moment genoeg om tot man van de wedstrijd te worden uitgeroepen in de Arena. Zorgde met een fraaie pegel voor de winnende treffer.

Davy Klaassen – 7,5: Was net op tijd fit om in de basis te beginnen tegen Feyenoord en de aanvoerder speelde als herboren. Klaassen was overal en gaf zijn ploeg de broodnodige passie, strijd en creativiteit.

Lasse Schöne - 7: Had na iets meer dan twee minuten al een gele kaart te pakken. De Deen rechtte de rug echter knap en was een van de beste spelers van het veld.

Anwar El Ghazi - 6: Het was niet zijn middag. Af en toe een goede actie of een lekkere voorzet, maar de aanvaller, die ten koste van Milik begon als spits, kon zijn stempel niet op het duel drukken.

Amin Younes - 7: Was onopvallend, totdat de 21e minuut aanbrak. Werd op de juiste plek gezet door Klaassen en slalomde zich knap naar de Amsterdamse gelijkmaker.

Wissels
Nick Viergever - 6,5: Kwam al vroeg in het veld voor de geblesseerde Riedewald, moest meteen een tegengoal slikken, maar was ook belangrijk in de opbouw. Feyenoord creëerde mede door Viergever niet veel.

Viktor Fischer: Speelde te kort voor een beoordeling.

Donny van de Beek: Speelde te kort voor een beoordeling.

Feyenoord

Kenneth Vermeer - 6,5: Leek op de verkeerde plek te staan bij de 1-1, maar de goal was niet alleen zijn fout. Veroorzaakte een penalty, hield er veel uit en bleef stoïcijns tijdens de spreekkoren van het Ajax-publiek.

Rick Karsdorp – 5,5: Kwam veel mee naar voren, maar moest daar ook de prijs voor betalen. Had weinig grip op de opkomende Klaassen en lijkt met een vormcrisis te kampen.

Sven van Beek - 6,5: Werd op felheid afgetroefd bij de 2-1, maar scoorde zelf ook nog bijna met een kopbal. Had verder over het algemeen redelijk veel grip op El Ghazi.

Eric Botteghin – 6: Ging niet vrijuit bij de 1-1, toen hij werd gedold door Younes. Maakte veel fouten, speelde niet sterk en straalde ook geen rust uit naar zijn medespelers.

Terence Kongolo - 6,5: Had het in de eerste helft lastig met zijn directe tegenstander Schöne, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd Kongolo steeds meer de baas.

Tonny Vilhena - 6,5: Had een groot aandeel in de 0-1 doordat hij niet zelfzuchtig was. Wist verder zijn goede vorm van de laatste weken niet door te zetten, maar zakte absoluut niet door de ondergrens.

Renato Tapia - 6,5: Vormde de brug tussen de verdediging en het middenveld. Kende een redelijk debuut, maar leed wel onnodig veel balverlies. Dat moet beter, wil hij zijn plek behouen.

Karim El Ahmadi - 6,5: Hield de druk er goed op bij zijn teamgenoten, maar ging af en toe net over het randje. Moest de topper tegen PSV al missen door een schorsing en moet oppassen.

Jens Toornstra - 7: De knappe 0-1 van Feyenoord kwam van zijn voet. Het schot niet zozeer, maar de actie die eraan vooraf ging was prachtig. Buiten de goal om weinig acties, ook weinig balverlies.

Dirk Kuyt - 6: Onzichtbaar en dat is tegenvallend voor een leider als Kuyt. Pepte zijn teamgenoten (en zichzelf) constant op, maar werd er zelf een aantal keer pijnlijk uitgesprint.

Bilal Basacikoglu - 5: Had een belangrijke rol bij de 0-1 door de bal via een omhaal mee te geven aan Kuyt, maar daar bleef het ook wel bij. Speelde matig, met veel foute aannames.

Wissels
Eljero Elia - 4: Elia moest zijn plek afstaan in de Klassieker en liet als invaller zien waarom. Was niet te betrappen op een goede actie, veroorzaakte bijna een penalty en zit in een gigantische dip.

Michiel Kramer - 5: Moet het hebben van voorzetten die hij krijgt en met Elia en Basacikoglu hoeft hij daar eigenlijk niet op te rekenen. Kon niets forceren bij een 2-1 achterstand.