'Loze kreet' na veelbesproken actie Ajax-fan: Dan denkt de rechter niet: goh

'Loze kreet' na veelbesproken actie Ajax-fan: "Dan denkt de rechter niet: goh"

08-02-2016 12:43
8

De Ajax-supporter die een pop van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer met een strop om de nek ophing in de Arena, kan een maximale gevangenisstraf krijgen van twee jaar wegens bedreiging. Daarnaast wacht hem in het zwaarste geval nog een boete van driehonderd euro vanwege belediging.

"Maar die straf zal hij nooit krijgen", voorspelt voetbaladvocaat Christian Visser in gesprek met Metro. "Ook al eist het openbaar ministerie de maximale straf, de rechters in Nederland vinden die blijkbaar altijd te hoog. Niemand in Nederland krijgt zo'n straf voor bedreiging, dus ook niet als zoiets in een stadion gebeurt."

De oproep van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen om hooligans harder te straffen, noemt Visser een loze kreet. "Dan denkt de rechter niet: goh, de KNVB wil hogere straffen, dus dat gaan we doen. Hij vergelijkt het gewoon met de straffen die hij de rest van de week oplegt. Iemand die met een pistool zwaait, krijgt bijvoorbeeld een half jaar cel opgelegd."

"Degene die de Vermeer-pop ophing, komt er met een taakstraf vanaf, denk ik", vervolgt Visser. Volgens de richtlijnen van de KNVB krijgt de dader daarnaast een stadionverbod van maximaal drie jaar en een boete van 450 euro. Hoewel in Nederland al jaren wordt geroepen om hogere straffen, gelooft Visser daar niet zo in.

"Ik kan me natuurlijk niet verplaatsen in de jongen die de Vermeer-pop ophing, maar ik denk niet dat hij de volgende afweging heeft gemaakt: als ik er een stadionverbod van drie jaar voor krijg doe ik het wel, als er zeven jaar op staat, dan doe ik het niet. Hij wist waarschijnlijk niet eens dat het strafbaar is en dat hij opgepakt kon worden", besluit de voetbaladvocaat.