VVCS op de barricaden na walgelijk Vermeer-incident: Mag van het veld stappen

VVCS op de barricaden na walgelijk Vermeer-incident: "Mag van het veld stappen"

10-02-2016 11:53
9

De Vereniging van Contractspelers (VVCS) vindt dat spelers die tijdens een wedstrijd (langdurig) worden gekwetst of beledigd, het recht hebben om zélf het heft in handen te nemen en bijvoorbeeld van het veld kunnen stappen. Dat stelt VVCS-voorzitter Danny Hesp. 

"Op het moment dat er echt sprake is van racistische uitlatingen of er hangt zo'n pop en er wordt niet adequaat gereageerd, dan kun je als speler die verantwoordelijkheid nemen", doelt Hesp in gesprek met het Algemeen Dagblad onder meer onder het incident rond Kenneth Vermeer tijdens Ajax-Feyenoord. "Wij zullen je te allen tijde steunen."

De afgelopen weken vond er een aantal incidenten plaats. De VVCS heeft (nog) geen spelers aan de lijn gehad die advies wilden hebben. "Maar mocht er een speler bellen, dan zeg ik: als jij je op een dusdanige manier bejegend voelt dat je niet meer verder wilt spelen, dan kun je én mag je de beslissing nemen om van het veld te stappen", is Hesp stellig. "Daarmee riskeer je geen boete of schorsing. De publieke opinie, de KNVB en de VVCS staan in dat geval achter de speler in kwestie."

Hesp beseft overigens dat het standpunt controversieel is. "Het is niet zo makkelijk om even van het veld te lopen. Daar zitten heel veel consequenties aan vast. We praten hier ook over de veiligheid in en buiten het stadion. Dat is voor een speler tijdens een wedstrijd lastig in te schatten. Daar ligt een belangrijke rol voor de club."