Veltman stipt pijler achter mogelijke titel Ajax aan: 'Dat is het verschil'

Veltman stipt pijler achter mogelijke titel Ajax aan: 'Dat is het verschil'

30-04-2016 08:23

Voor Joël Veltman is de transitie van centrale verdediger naar rechtsback dit seizoen moeiteloos verlopen. De vice-aanvoerder van Ajax is dicht bij zijn derde landstitel met de Amsterdammers, die het zondag opnemen tegen FC Twente.

"Iedereen dacht dat het door het wegvallen van Tete en Riedewald slechter zou gaan, maar we hebben het niveau vast kunnen houden", zegt Veltman in gesprek met Trouw. "Dat is ook het verschil met vorig seizoen. Het team is dichter bij elkaar gekomen, de onderlinge verschillen zijn kleiner. Als er nu iemand wegvalt, is het verval minder groot dan vorig jaar."

De rol van IJmuidenaar is nu heel anders dan bij het laatste kampioenschap, twee jaar geleden. "Toen ben ik geblesseerd geweest en heb ik ook mindere wedstrijden gespeeld, nu heb ik een heel stabiel seizoen gedraaid. Mijn beste tot nu toe. Ik heb nu ook meer een leidersrol, stuur en coach jongens in het veld. Ik ben pas 24, maar doordat spelers nu al jong die rol op zich moeten nemen hebben ze wel de ervaring van een 26-jarige."

Veltman laat zich dan ook niet gek maken door de zinderende ontknoping die op de loer ligt in de Eredivisie. De woorden van Ryan Babel over de titelstrijd in 2007 heeft hij in zijn oren geknoopt."Ajax raakte toen juist opgefokt door die tussenstand en ging veel te gehaast spelen, waardoor ze niet meer scoorden. Als ze niets hadden geweten, hadden ze het waarschijnlijk wel gehaald. We moeten dus vooral onze eigen wedstrijd blijven spelen en sowieso voor de hoogst mogelijke score gaan."