PSV zoekt naar Schaars-vervanger: vijf zeer uiteenlopende mogelijke opties

PSV zoekt naar Schaars-vervanger: vijf zeer uiteenlopende mogelijke opties

28-06-2016 17:30
33

PSV is de zoektocht naar een opvolger van Stijn Schaars gestart. De middenvelder traint nog wel mee in Eindhoven, maar heeft geen contract meer bij de landskampioen en trainer Phillip Cocu heeft dinsdag daarom aangekondigd dat hij op zoek is naar een nieuw 'type-Stijn'. VoetbalPrimeur bekijkt welke opties PSV onder meer heeft.

Het wordt geen makkelijke zoektocht, dat is één ding dat zeker is. Waar vind je een middenvelder met ervaring die bereid is genoegen te nemen met een reserverol en die goed genoeg is om, bijvoorbeeld, er in de Champions League te staan als het moet? We kijken daarom naar vijf diverse opties, de één wat duurder dan de ander, de één wat ouder dan de ander, de één wat beter als bankzitter dan de ander. Wat voor type PSV uiteindelijk kiest zal vooral afhangen van onder meer het budget.

De bewezen breker: Kamohelo Mokotjo (FC Twente)
Mokotjo is een van de spelers die bij FC Twente zal moeten vertrekken om de kas van de financieel noodlijdende club een beetje aan te vullen. In 2014 werd de verdedigende middenvelder gelinkt aan een transfer naar PSV, maar koos hij uiteindelijk voor FC Twente omdat hij daar 'meer waardering voelde dan bij PSV'. Mokotjo is relatief goedkoop, is nog jong en kan makkelijk mee in de Eredivisie, met de potentie om in de Champions League zijn mannetje te staan. Eén probleem: je zal Mokotjo echt speelminuten moeten geven om hem tevreden te houden.

De tevreden bankzitter: Wout Brama (PEC Zwolle)
Als PSV echt iemand zoekt als Schaars, die niet mokt als hij het overgrote deel van het seizoen op de tribune zit en af en toe mag invallen in de Eredivisie, dan is Brama een goede optie. Voor iemand met de ambitie om in het buitenland te spelen is een rol als reserve in de Champions League mogelijk al mooi. Brama kan als een Remko Pasveer rondlopen bij PSV: een bankzitter met een positieve invloed op de ploeg en in de kleedkamer.

De (extreem) ervaren rot: Timmy Simons (Club Brugge)
Ja, Simons voetbalt nog stééds. 39 jaar inmiddels en vorig jaar gewoon basisspeler bij Club Brugge. Simons speelde 34 wedstrijden, waarvan 33 als basisspeler bij de kampioen van België. Hij heeft vijf jaar voor PSV gespeeld, heeft Champions League-ervaring, heeft een aflopend contract en wil nog zeker een jaar doorvoetballen. Een perfecte match.

De opgeleefde controleur: Hedwiges Maduro (FC Groningen)
Maduro is inmiddels ook al 31 jaar en heeft vorig seizoen bij FC Groningen laten zien een uitstekende middenvelder voor de Eredivisie te zijn. Mogelijk dat een terugkeer in de top van het Nederlandse voetbal en het uitzicht op speelminuten in de Champions League Maduro kunnen overtuigen van een transfer naar PSV, ook al betekent dat geen perspectief op een vaste basisplaats.

De (ietwat dure) potentiële basisklant: Steven Defour (Anderlecht)
Steven Defour en PSV, een steeds terugkerende link. Voor Anderlecht zou een transfer van de middenvelder bespreekbaar zijn na het op dramatische wijze verspelen van de landstitel aan Club Brugge. Defour zal een flinke duit kosten - Anderlecht betaalde in 2014 zo'n zes miljoen euro voor hem - maar hij staat er wel meteen, zowel in de Eredivisie als in de Champions League. Een zekerheidje, een potentiële basisklant, maar ook een risicootje als hij zijn zin (lees genoeg speelminuten) niet krijgt.