Roemloze uitschakeling voor België na gigantische stunt van Wales

01-07-2016 22:49
100

Wales heeft op het EK in Frankrijk voor een daverende verrassing gezorgd door België in de kwartfinale uit te schakelen (3-1). Voor De Rode Duivels eindigt een eindtoernooi daardoor opnieuw in mineur.

De Belgische bondscoach Marc Wilmots had naar aanloop van het duel enige kopzorgen. De keuzeheer kon niet beschikken over Jan Vertonghen (geblesseerd) en Thomas Vermaelen (geschorst). Zij werden vervangen door respectievelijk Jordan Lukaku en Jason Denayer. Dries Mertens raakte voorin zijn basisplaats kwijt aan Yannick Carrasco.

De Belgen hadden klaarblijkelijk veel vertrouwen geput uit het laatste duel met Hongarije (4-0 winst), want de ploeg van Wilmots vloog uit de startblokken. Al na zes minuten had België de score kunnen openen, maar tot drie keer toe bleef Wales overeind. Kevin De Bruyne, Carrasco en Eden Hazard kregen de bal er niet in.

Na dertien minuten verscheen de verdiende treffer dan wel op het scorebord. Met een kanonskogel trof Radja Nainggolan doel: 0-1. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor België, maar gek genoeg deed de openingstreffer de ploeg geen goed. Wales nam langzaam het initiatief over, mede doordat De Rode Duivels een wat defensievere houding aannamen. Daardoor riep de ploeg de gelijkmaker over zichzelf af.

Beslissing Vokes
Na een half uur mocht Ashley Williams geheel vrijstaand inkoppen uit een hoekschop: 1-1. In de tweede helft startte België sterk, maar Romelu Lukaku vergat zijn ploeg van dichtbij op een nieuwe voorsprong te koppen. Een dure misser, zo bleek na 54 minuten. Hal Robson-Kanu staat normaal niet bekend om zijn doelpunten, maar de wijze waarop de Welshe spits ditmaal toesloeg, was geweldig.

De spits was het eindstation van een fraaie aanval, passeerde met een geweldige beweging drie Belgen en schoot de bal onberispelijk langs Thibaut Courtois (2-1). De Belgen probeerden vervolgens nog wel de gelijkmaker te forceren, hadden misschien recht op een strafschop, maar liepen in de slotfase in het mes. Vijf minuten voor tijd kopte Sam Vokes knap raak (3-1), waardoor het toernooi in mineur eindigt voor België. En dat terwijl de verwachtingen zo hooggespannen waren. Voor Wales is de plek in de halve finale een ongekend knappe prestatie.