Weer ophef over kunstgras: véél grotere kans op blessures dan op gras

Weer ophef over kunstgras: véél grotere kans op blessures dan op gras

20-09-2016 09:20
33

Kunstgras roept al jaren veel weerstand op, maar onderzoek van het televisieprogramma Radar toont nu daadwerkelijk aan dat de artificiële ondergrond meer blessures veroorzaakt. De kans dat spelers blessures oplopen op een normaal veld is gemiddeld 27 procent, op kunstgras liefst 44 procent.

Onder meer inspanningsfysioloog Raymond Verheijen komt aan het woord: "Het grootste verschil zit in de demping, die is bij kunstgras een stuk minder. Met name de gewrichten hebben daar onder te lijden", weet hij. In het Radar-onderzoek werden 7.000 deelnemers ondervraagd. Liefst 40 procent stelde dat het weleens schaafwonden of open wonden heeft opgelopen door het spelen op kunstgras. Ook is er veel sprake van spierblessures.

De KNVB werd ook gehoord. "Er zijn onderzoeken uitgevoerd naar de blessuregevoeligheid van velden. Hieruit kwam naar voren dat er niet meer blessures zijn op natuurgrasvelden dan op kunstgrasvelden en vice versa", stelt de voetbalbond, die meent dat er wel sprake is van andere blessures. In totaal gaf 7 van de 10 voetballers aan liever op normaal gras te spelen. In Nederland spelen vooral in de Jupiler League veel clubs op kunstgras.