Met 130 kilo bij AC Milan: 'Eén minuut Milan meer waard dan tien jaar Utrecht'

Met 130 kilo bij AC Milan: 'Eén minuut Milan meer waard dan tien jaar Utrecht'

27-09-2016 12:59
11

Een van de meest opmerkelijke voetbalcarrières is die van Harvey Esajas. Drie jaar nadat de oud-speler van onder meer Feyenoord in 2001 stopte om als circusmedewerker te gaan werken, verscheen hij opeens bij AC Milan.

De verdediger was 130 kilo maar wist toch een contract af te dwingen bij de Italiaanse topclub na een belletje van Clarence Seedorf. "Eigenlijk begon het gewoon als een geintje", zegt Esajas in gesprek met VICE Sports. "Clarence zei tegen Carlo Ancelotti, destijds de trainer van AC Milan: 'Je hebt toch een verdediger nodig? Kijk, hier heb ik er eentje, hij is 130 kilo dus hij telt voor twee.' Ancelotti raakte geïnteresseerd in mijn verhaal en in mij als mens. Nadat Clarence hem mijn verhaal vertelde, zei Ancelotti: 'Weet je wat, we gaan die Esajas weer gezond maken.'"

"Ze zijn met me aan de slag gegaan en ik mocht elke zaterdag meedoen met het partijtje van de geblesseerden, de trainers en de fysio’s", vervolgt Esajas. "Ik stond elke dag om zeven uur 's ochtends op om te gaan snelwandelen. Daarna mocht ik pas ontbijten: havermoutpap met water en vier eieren, waarvan ik alleen het wit mocht eten. Verschrikkelijk was dat. Maar ja, het feit dat ze me vroegen, was voor mij al zo’n grote eer. Wie zou daar nou niet willen voetballen? Dus heb ik alles gedaan wat ze me vroegen en na vier maanden woog ik nog maar 87 kilo én had ik mijn spiermassa terug. Ik was weer een beest."

Esajas kreeg een contract en mocht kiezen tussen een verhuur of een rol bij AC Milan waarin hij mogelijk niet veel minuten zou maken. "Ik bleef natuurlijk. Kijk, één minuut bij AC Milan is voor mij meer waard dan tien jaar bij bijvoorbeeld FC Utrecht, met alle respect voor die club. Geloof me, als je tien jaar bij FC Utrecht hebt gespeeld, zou je best wel willen ruilen met mij." Begin 2005 maakte hij zijn debuut tegen Palermo. Na een jaar vertrok Esajas om via Legnano en Calcio Lecco in 2006 alsnog zijn loopbaan definitief te beëindigen.