Gerbrands voorspelt: Wij krijgen per half jaar drie van dergelijke voorstellen

Gerbrands voorspelt: "Wij krijgen per half jaar drie van dergelijke voorstellen"

21-10-2016 07:18
14

Het voetbal in Europa gaat de komende jaren flink op de schop, voorspelt Toon Gerbrands. Die veranderingen gaan op korte termijn allemaal plaatsvinden, schat de directeur van PSV in. Clubs die de dienst uitmaken in Europa denken aan een soort NBA.

Over drie jaar ziet het voetballandschap er 'totaal anders' uit verwacht Gerbrands. "En op dit moment is iedereen ontevreden", zegt hij in NRC Next over de grote, middelgrote en kleine clubs in Europa. "Grote clubs willen meer interessante wedstrijden spelen. Zij redeneren: wij betalen de sterren, maar de pot van de Champions League (vanaf 2018 ruim 2 miljard euro per seizoen) wordt nog steeds verdeeld over veel landen en clubs. Die willen naar een soort NBA-model plus."

De verschillen tussen de grote jongens en de kleine worden alsmaar groter. "Over vijf jaar spelen we in Europa heel anders, daar ben ik van overtuigd. Tot 2021 ligt de Champions League vast, maar als je daarna iets anders wil moet je twee jaar daarvóór je plannen klaar hebben. En dus moeten we de komende anderhalf jaar echt scherp zijn."

Niet voor niets werd recent de 'Atlantic League' onderwerp van gesprek. In deze competitie willen de 'kleintjes' zich verenigen. "Wij krijgen per half jaar drie van dergelijke voorstellen. Kern is: het moet een substantiële verbetering zijn in tv-opbrengsten, anders heeft het geen nut."